Ministrul Justiției, Tudorel Toader refuză să se ducă în Parlament la discutarea moțiunii simple îndreptate împotriva sa. De altfel, Kelemen Hunor a anunțat că UDMR îl va sancționa pe ministrul Justiție la vot din cauza OUG pe legile Justiției, despre care a spus că „nu e una rațională”. Au fost nemulțumiri și dinspre PSD. Florin Iordache l-a întrebat pe Tudorel Toader când o să adopte o OUG pentru punerea în acord a articolelor declarate neconstituționale de CCR în Codul Penal și cel de Procedură Penală și i-a cerut explicații în privința transformării Secției de anchetare a magistraților în direcție.

„Nu sunt parlamentar şi nu ştiu dacă ar trebui să particip. Pentru ce aş face asta? Mă uit cum votează ceilalţi? Dacă votul este la o altă dată decât moţiunea, eu ştiu că nu se participă la vot dacă nu eşti parlamentar”, a declarat Tudorel Toader.

El a avut și un mesaj pentru magistraţii care nu sunt de acord cu OUG şi modificările. „La Guvern, doamna premier a avut o întrevedere cu preşedinta CSM, preşedinta Asociaţiei Procurorilor din România, președinta Uniunii Naţionale a Judecătorilor, cu şeful Inspecţiei Judiciare, cu procurorul-șef de la Secţia specială de anchetă a infracţiunilor din domeniul Justiţiei. Au fost convenite, adică şi-au exprimat acordul faţă de cele cinci modificări propuse ieri. Votul a fost dat pe ordonanţă în ansamblul ei şi nu pe cele cinci soluţii pe care, în chip firesc, orice magistrat şi le-a dorit şi le-am adoptat. Eu nu l-am citit încă, dar am vorbit şi ştiu. Ei au cerut să fie abrogată interdicţia derogărilor, nu cred acum să nu fie de acord. Au cerut abrogarea articolului 54, privind ocuparea funcţiilor de procuror de rang înalt. A fost abrogat, nu cred că azi nu sunt de acord. Ei au cerut să dispară buna reputaţie drept temei de posibilă revocare din funcţia de magistrat. Nu cred că astăzi nu sunt de acord. Au cerut o corelare legislativă privind titularul acţiunii disciplinare şi l-am abrogat. Nu cred că astăzi nu sunt de acord. Sunt convins că avizul negativ exprimă dorinţa de abrogare, rezolvare şi a altor soluţii din ordonanţă”, a mai spus Tudorel Toader.