„Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei. Suntem în momentul în care se încheie o perioadă de dezbateri pe cele trei Legi ale justiţiei. A fost publicată şi cea de-a treia Lege a justiţiei, care urmează să intre în vigoare mâine (marţi – n.r.). Pentru corelarea unora dintre prevederile celor trei legi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru preluarea unora dintre solicitările scrise, explicite, ale Consiliului Superior al Magistraturii, pentru alte necesare corelări, Guvernul a adoptat prezenta ordonanţă de urgenţă”, a afirmat Tudorel Toader. 

El a adăugat că, în calitate de ministru al Justiţiei, consideră că „modificările aduse Legilor justiţiei se vor dovedi benefice pentru activitatea de înfăptuire a justiţiei pentru cetăţeni, pentru suplimentarea garanţiilor de realizare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale”. Ministrul Justiţiei a afirmat la finalul şedinţei de Guvern, că nu a fost la Comisia de la Veneţia „pentru a solicita şi a lua aprobare”. Declaraţia a fost făcută de Toader după ce Cabinetul Dăncilă a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei. 

Ministrul a explicat că ordonanţa aprobată de Guvern a fost făcută pentru corelarea celor trei legi ale Justiţiei cu solicitările Comisiei de la Veneţia şi cu solicitările scrise ale Consiliului Superior al Magistraturii. „Eu nu am mers la Comisia de la Veneţia (…) pentru a negocia, cum am auzit în spaţiul public, soluţiile. (…) Nu am mers la sediul Comisiei de la Veneţia nici pentru a solicita şi a lua aprobare”, a afirmat Toader. 

Tudorel Toader a menționat, totodată, că nu a fost la Comisia de la Veneţia „pe cont propriu, fără o prealabilă dezbatere cu decidenţii din ţară”