Viorica Dăncilă pare să fi suferit o schimbare în comportament şi în planurile de viitor, după mai bine de un an în care a fost fidelă partidului şi celui care a pus-o în funcţie cu orice preţ, Liviu Dragnea. Cu toate acestea, se pare că că nu mai este dispusă să facă compromisuri în ceea ce privește justiția, un motiv fiind şi presiunile pe care Bruxelles-ul le face la adresa sa prin desele întâlniri la nivel european.

Astfel, ultimul motiv de dispută din Guvern pare să fie adoptarea unei Ordonanțe de Urgență privind Codurile Penale, lucru dorit cu ardoare de Dragnea.

Surse guvernamentale citate de Digi24 spun că Dăncilă nu dorește să dea curs așteptărilor colegilor din partid, asigurându-l pe Toader de sprijinul său în cadrul întrevederii de marți, lucru confirmat chiar de Tudorel Toader care spunea miercuri că la începutul şedinţei de guvern va fi făcut un anunţ important de premier.

Cei doi au avut  o discuție privată la Guvern, după atacurile și ironiile lansate de Dragnea, luni seară. Acestea au fost continuate marţi de Claudiu Manda, care a retransmis ideea mesajului dat de şeful PSD. Tensiunile vin totuşi în contextul în care miercuri are loc la Senat dezbaterea asupra moțiunii simple depusă de PNL împotriva ministrului Justiției, moment în care PSD se poate delimita de Tudorel şi fără ajutorul unei remanieri venite de la Dăncilă.

De semenea, se pare că Viorica Dăncilă nu ar fi de acord nici cu remanierea miniștrilor Rovana Plumb și Natalia Intotero, ale căror demisii au fost cerute public de Liviu Dragnea, vinerea trecută, sub pretextul că acestea ar folosi în campania electorală mijloacele de transport ale ministerelor.

Toți ochii sunt ațintiți asupra ședinței de Guvern de miercuri care are pe ordinea de zi actul normativ legat de jutiție.

Șeful PSD, Liviu Dragnea a declarat răspicat dorința de a vedea o Ordonanță de Urgență pentru Codurile Penale, criticându-l cât de des a putut pe Tudorel Toader:

„În partid s-a luat o decizie. Sigur, pentru unii, facultativă: articolele din codurile penale declarate constituţionale să fie adoptate prin OUG. Eu am zis că nu mai vreau să discut, pentru că ne-am lăsat păcăliţi, tot partidul. Cred că domnul Toader ne-a păcălit, nu ştiu dacă o fi singur sau au fost doi… Încă nu ştiu. A făcut-o intenţionat, neintenţionat… Ieşi în ianuarie şi spui «vreau să adopt ordonanţa aia şi ordonanţa aia». Eu eram plecat atunci, am auzit, nu a vorbit cu nimeni. Dar nu poţi să ieşi la începutul anului că adopţi o ordonanţă, ridici scandalul până la cer, stăm sub toate gloanţele, şi din ţară şi din străinătate, pe ceva care vii şi spui la un moment dat «păi nu mai pot să adopt că nu se justifică urgenţa». Şi atunci s-a şi generat un scandal inutil, s-a şi blocat dezbaterea în Parlament şi mulţi oameni zic: «dar până la urmă, nu ăsta a fost planul?»”, a spus Dragnea.