Canada a decis să închidă granițele din cauza pandemiei de coronavirus. De asemenea, Republica Dominicană și Nepal și-au închis granițele pentru a preveni ca virusul ucigaș să facă prăpăd.

În Europa, Spania e închisă complet și autoritățile au impus măsuri restrictive extrem de radicale. În ceea ce privește România, avem în continuare frontierele larg deschise și se permite intrarea în țară a oricui dorește.

Țările din UE, obligate să își închidă granițele?

Ursula Von der Leyen, președintele Comisiei Europene, va propune luni seară ca toate țările din Uniunea Europeană să își închidă granițele, pe o perioadă de 30 de zile.

„Uniunea Europeană și alte părți ale lumii se confruntă cu o criză a sănătății publice cauzată de răspândirea coronavirusului. Sistemul nostru de sănătate se află sub presiune. Prin urmare, statele membre au luat măsuri ferme de încetinire a răspândirii virusului. Însă aceste măsuri sunt eficiente doar atunci când sunt coordonate. Acesta este motivul pentru care prezentăm astăzi orientările privind măsurile la frontieră”, a precizat Ursula von der Leyen.

Restricții temporare privind intrările neesențiale în UE

„Trebuie să protejăm populația de răspândirea virusului și, în același timp, trebuie să ne asigurăm că menținem fluxul de mărfuri. Prin urmare, propunem așa numitele „benzi verzi”, căi rapide, pentru a acorda prioritate transportului de mărfuri, cum ar fi bunurile medicale, mărfurile perisabile, în special serviciile alimentare și de urgență.

Dar trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a reduce presiunea enormă asupra sistemului nostru de sănătate. Cu cât reducem călătoriile, cu atât mai mult putem împiedica acest virus să se răspândească.  Așa cum tocmai am informat partenerii G7 ai UE, propun șefilor de stat și de guvern să introducă o restricție temporară privind intrările neesențiale în UE. Restricția ar trebui să fie în vigoare pentru o perioadă inițială de 30 de zile, care poate fi prelungită dacă este necesar”, a mai spus Ursula Von der Leyen

Pandemia a atins 121 de țări

Pandemia de Covid-19 a provocat moartea a 5.043 de persoane la nivel mondial, majoritatea în China continentală, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP vineri, la ora 11:00 GMT, pe baza unor cifre oficiale.

3.176 de persoane au murit din cauza noului coronavirus în China continentală, 1.016 în Italia şi 514 în Iran, ţările cele mai afectate de Covid-19 unde s-au înregistrat şi cele mai multe decese.

De la apariţia virusului în decembrie anul trecut, peste 134.300 de persoane au fost infectate, în 121 de ţări şi teritorii.

În curând, fiecare țară de pe pământ își va închide granițele pentru a se proteja împotriva pandemiei ucigașe.

UPDATE: Uniunea Europeană îşi va închide “de marţi la prânz” frontierele cu exteriorul timp de 30 de zile cu scopul de a lupta împotriva pandemiei de coronavirus, a anunţat luni seara preşedintele francez Emmanuel Macron, citat de France Presse, potrivit Agerpres.

“Toate călătoriile între ţări neuropene şi UE vor fi suspendate timp de 30 de zile”, a declarat şeful statului într-o alocuţiune televizată.

Totodată, preşedintele francez a anunţat că deplasările neesenţiale vor fi interzise de marţi la prânz în Franţa pentru a stopa propagarea epidemiei de coronavirus în ţară.

“Începând de mâine, la amiază, pentru cel puţin 15 zile deplasările noastre vor fi foarte puternic reduse”, a declarat şeful statului, precizând că orice infracţiune va fi “sancţionată” şi că al doilea tur al alegerilor municipale, prevăzut pentru 22 martie, va fi amânat.