Premierul Viorica Dăncilă a răbufnit marți în Parlamentul European după ce liderului grupului Verzilor din PE, Philippe Lamberts, a acuzat Guvernul din România că nu respectă recomandările GRECO. Dăncilă consideră că nu Guvernul trebuie să intervină ci magistrații trebuie să ajungă la un consens.

”Domnul Lamberts, îmi pare rău că a plecat, pe partea logistică mi-a plăcut, jos pălăria. Eu cred că România merită acest lucru. Pentru noi toate dosarele au fost importante, iar legat de GRECO, analizăm fiecare punct, dar cred că trebuie să se uite și la Belgia, țara din care face parte. Sunt 15 recomandări, din care a implementat doar una. Trebuie să nu intervenim noi, ci magistrații dacă intr-adevăr vrem o independență a justiției trebuie ca magistrații să găsească consensul, nu să îl implementăm noi”, a declarat Premierul, în Parlamentul European.

Copreşedintele grupului Verzilor din Parlamentul European, Philippe Lamberts declarase anterior în plen că guvernul român nu respectă recomandările GRECO și nu se ridică la nivelul Europei, România meritând ”ceva mai bun”.

”E un Guvern care pare să fie obsedat de ideea că justiția trebuie controlată, pentru a evita ca politicieni să fie condamnați pentru corupție și să nu mai poată fi eligibili. Mi se pare că toată energia partidului de guvernare e înghițită de acest subiect. Constat că rapoartele întocmite de către Consiliul Europei, de Comisia de la Veneția dar și de către GRECO, toate aceste rapoarte nu sunt urmate de fapte concrete”, a spus Lamberts.