DEUTSCHE WELLE, care citează Der Spiegel scrie că în cazul unui atac al Rusiei în ţările baltice, NATO ar fi nepregătit.

Statele est-europene sunt iritate de atitudinea Rusiei după ce statul rus a anexat regiunea ucraineană Crimeea şi şi-a desfăşurat 40.000 de militari la graniţa cu Ucraina.

'Capacitatea şi intenţia Rusiei de a desfăşura acţiuni militare semnificative fără o avertizare prealabilă reprezintă o ameninţare cu bătaie lungă pentru menţinerea securităţii şi a stabilităţii în zona euro-atlantică', a relatat publicaţia germană, citând un document al Comitetului pentru planificare militară al NATO.

Documentul menţionează că Rusia are capacitatea de a produce o ameninţare locală sau regională într-un timp foarte scurt şi într-un loc arbitrar. Totuşi, la sfârşitul războiului rece, Europa a ajuns la concluzia 'că îşi poate reduce capabilităţile de luptă pentru conflicte convenţionale, pe scară largă şi de intensitate mare în Europa', se mai precizează în documentul citat de publicaţia Spiegel.

'Deşi nu comentăm niciodată despre presupuse scurgeri de informaţii sau despre planurile noastre de apărare, misiunea principală a NATO este apărarea colectivă şi vom face ceea ce trebuie pentru a proteja orice aliat supus unui atac', a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.AGERPRES