Institutul de Virologie Robert Koch (RKI) a actualizat datele referitoare la evoluția pandemiei de coronavirus în Germania. Potrivit sursei citate, rata de incidenţă cumulată pe şapte zile în Germania a crescut duminică la 191,5 noi infecţii la 100.000 de locuitori, faţă de 183,7 în ziua precedentă, informează EFE.

În ceea ce privește bilanțul din ultimele 24 de ore, potrivit sursei citate, RKI a înregistrat, de asemenea, 23.543 de noi infecţii şi 37 de noi decese. În contextul creșterii alarmante a numărului de infectări cu noul coronavirus din ultima săptămână, se iau restricții drastice.

În cursul zilei de sâmbătă, landul Saxonia din estul Germaniei a anunțat că va permite de luni accesul la evenimente şi în locuri cum ar fi restaurantele şi barurile doar pentru cei care au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 sau care s-au vindecat după această boală. De menționat este faptul că decizia vine în contextul în care Saxonia are cea mai mare incidenţă cumulată din Germania, 444 de noi infecţii la 100.000 de locuitori, potrivit datelor actualizate duminică de către RKI.

Restricții pentru persoanele nevaccinate în Germania 

Totodată, landul estic, unde doar jumătate din populaţie este vaccinată, va fi primul și care va introduce aşa-numita regulă 2G (după prima literă a cuvintelor pentru vindecat şi vaccinat), care elimină opţiunea de a fi testat negativ pentru a avea acces în anumite locuri, cum ar fi restaurantele sau diverse evenimente.

Conform noilor reguli care intră în vigoare de luni, doar persoanele vaccinate, persoanele care au trecut prin boală şi cele exceptate de la această reglementare, cum ar fi copiii şi persoanele care nu pot fi vaccinate din motive medicale, vor avea acces.

Noile restricții generează nemulțumiri în rândul populației. După anunțul oficial, sâmbătă, câteva mii de persoane au manifestat la Leipzig, cel mai mare oraş din Saxonia, împotriva acestor măsuri şi au izbucnit ciocniri între manifestanţi şi poliţie, care a arestat 24 de participanţi.

Şi landul Bavaria, în sudul ţării, care, după Saxonia şi Turingia, are cea mai mare rată de incidenţă și va pune de asemenea în aplicare măsuri mai stricte începând de duminică, din cauza gradului ridicat de ocupare a unităţilor de terapie intensivă. În același timp, un test antigen negativ nu va mai fi suficient pentru a avea acces în interior, ci va fi necesar unul de tip PCR, iar în aceste spaţii şi va fi din nou necesară purtarea măştilor FFP2.