Judecătorii de la Curtea Constituțională a României au stabilit ziua în care se vor întâlni și se vor pronunța cu privire la valabilitarea referendumului.

Termenul la care va fi stabilită valabilitatea referendumului este 12 iunie. Plenul CCR decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului.

După decizia Curții Constituționale, referendumul trebuie să treacă de Camera Deputaților și de Senat, iar mai apoi va fi publicată în Monitorul Oficial.

„CCR veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia”, se arată în Constiuția României.

„La prima întrebare, privind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „da” a fost de 6.459.383, în timp ce pentru „nu” au optat 1.059.678. Numărul voturilor nule: 403.530.

La întrebarea a doua, privind interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „da” a fost de 6.477.865, iar pentru „nu” – 1.038.916. Numărul voturilor nule: 407.088″, este rezultatul final al referendumului, prezentat luni de Biroul Electoral Central.