Președintele României, Klaus Iohannis, le-a transmis social-democraților, în timpul consultărilor prin teleconferință, că îl desemnează din nou premier pe Ludovic Orban.

Astfel, șeful statului îl va propune, din nou, pe liderul PNL Ludovic Orban pentru a forma o echipă guvernamentală și a reuși să strângă voturile necesare, potrivit unor surse politice digi24.ro.

Reamintim că Administrația Prezidențială a anunțat, joi, înainte de votul din Parlament, că Florin Cîțu renunță la mandatul de prim-ministru desemnat.

„Domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri”, anunță Administrația Prezidențială.

„Respect gestul lui Florin Cîțu. E un gest de maturitate politică. Această decizie nu schibă cu nimic faptul că Guvernul Orban funcționează. Ia toate deciziile necesare pentru a stopa infecțiile cu noul coronavirus. Suntem cu toții responsabili să găsim o soluție. Am decis consultarea cu partidele parlamentare pentru mâine la ora 13. Nu avem niciun moent de pierdut. Parlamentul să lucreze cu celeritate, iar săptămâna viitoare să avem un Guvern cu puteri depline. Așa avem toate pârghiile pentru a lua măsurile care se impun. Solicit imperativ Parlamentului să acționeze cu celeritate pentru învestirea unui guvern cu drepturi depline, pentru a mă putea dedica, alături de acesta, combaterii efectelor coronavirusului. Să terminăm cu circul politic. „, a spus Iohannis.

Situație similară cu cea a lui Orban

Se pare că ar fi fost o decizie similară cu cea a lui Ludovic Orban, care și el și-a depus mandatul după ce Parlamentul controlat de PSD a refuzat să programeze o ședință pentru votul de învestitură. Dacă Florin Cîțu își depune mandatul, președintele Iohannis trebuie să desemneze un nou premier care să încerce să își strângă majoritatea în parlament.