UE a început consultările pentru a simplifica și mai mult politicile de mediu

Măsura face parte din agenda de „simplificare” a UE, care vizează reducerea birocrației pentru industriile care susțin că legislația complexă la nivel de bloc le împiedică să concureze cu rivalii din China și SUA, unde președintele Donald Trump reduce reglementările.

Într-o consultare publică deschisă marți, Comisia Europeană a transmis că examinează legislația în domeniul mediului pentru a identifica actele normative care ar putea reduce sarcina administrativă pentru companii și guverne.

„Obiectivul nu este acela de a reduce obiectivele UE în domeniul mediului sau protecția sănătății umane garantată de legislația UE în domeniul mediului, ci de a le atinge în mod mai eficient, fără a genera costuri care pot fi evitate”, se arată în textul consultării.

Comisarul european pentru mediu, Jessika Roswall, a declarat miercuri că scopul este „simplificarea legislației de mediu fără a compromite standardele noastre înalte de mediu”.

Cu toate acestea, alte propuneri ale UE de simplificare a legislației au inclus până în prezent reducerea substanțială a numărului de companii care fac obiectul normelor de sustenabilitate și diluarea cerințelor impuse companiilor de a verifica lanțurile lor de aprovizionare pentru a depista abuzurile.

Activisti, unele întreprinderi și investitori au criticat aceste planuri, acuzând Bruxelles-ul că slăbește legislația care ajută la gestionarea riscurilor legate de schimbările climatice și la orientarea capitalului către tranziția ecologică.

Activiștii au acuzat executivul UE că a slăbit politicile de sustenabilitate

Ombudsmanul UE investighează o plângere depusă de activiști care au acuzat executivul UE că a slăbit politicile de sustenabilitate fără a consulta mai întâi publicul.

Comisia încă nu a decis ce alte legi de mediu vor fi simplificate. Politicile de mediu ale UE acoperă numeroase aspecte, de la gestionarea deșeurilor la calitatea apei și poluarea industrială.

Sistemele de „responsabilitate extinsă a producătorului” se numără printre cele luate în considerare, deși unele guverne doresc reducerea altor politici, inclusiv legea UE împotriva defrișărilor, au declarat doi oficiali ai UE pentru Reuters.

Sistemele EPR responsabilizează companiile pentru modul în care produsele lor sunt reciclate sau eliminate în final. Acestea au fost criticate de întreprinderi, care susțin că normele UE se suprapun cu unele sisteme naționale, impunând companiilor o dublă reglementare.

Comisia Europeană va elabora propuneri de simplificare a legislației după încheierea consultării publice, pe 10 septembrie.