UE și Republica Moldova modernizează Zona de Liber Schimb

Uniunea Europeană (UE) și Republica Moldova au ajuns la un acord privind revizuirea și actualizarea condițiilor comerciale ale zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (DCFTA) dintre Bruxelles și Chișinău, un pas important în direcția construirii unei relații comerciale stabile, pe termen lung.

Acordul include o revizuire prevăzută pentru anul 2027, ce va lua în considerare progresele înregistrate de țara vecină în vederea aderării la UE, gradul de integrare a pieței sale în UE, măsura în care au fost utilizate contingentele comerciale convenite, evoluția capacităților de producție și de import și sensibilitățile ambelor părți.

Acordul actualizat vizează sprijinirea ambițiilor europene ale Republicii Moldova, ținând seama în același timp de interesele UE, în conformitate cu alte acorduri comerciale. Deși majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale în temeiul actualului Acord de Asociere UE-Republica Moldova, condițiile revizuite oferă noi oportunități pentru ambele părți, ținând seama în același timp de sensibilitățile anumitor sectoare agricole.

Astfel, UE a convenit să sporească accesul pentru exporturile agricole moldovenești care nu au fost încă liberalizate:

  • prune, struguri de masă, mere și cireșe: contingentele tarifare vor fi majorate pentru a reflecta volumele comerciale recente și integrarea Republicii Moldova în economia blocului comunitar (acestea vor permite creșterea exporturilor, asigurând în același timp că exportatorii moldoveni pot continua să exporte cel puțin aceleași cantități ca în cadrul măsurilor comerciale autonome);
  • suc de struguri, roșii și usturoi: importurile vor fi scutite de taxe vamale (cu excepția elementului specific al sistemului de prețuri de intrare pentru roșii);

Noul acces pe piață pentru produsele moldovenești este condiționat de alinierea treptată a țării vecine la standardele de producție relevante ale UE. Această abordare este în concordanță cu logica procesului de aderare a țării vecine la UE și cu adoptarea acquis-ului UE.

Republica Moldova va îmbunătății accesul pentru anumite exporturi agricole ale UE

La rândul ei, Republica Moldova a acceptat să îmbunătățească accesul pentru anumite exporturi agricole ale UE. Astfel că, cotele actuale vor fi majorate pentru carnea de porc și de pasăre, iar noi cote tarifare vor fi oferite pentru carnea congelată dezosată, laptele și untul.

Ambele părți vor avea posibilitatea de a activa un mecanism de salvgardare care să permită adoptarea de măsuri adecvate în cazul în care importurile au efecte negative asupra uneia dintre părți. În cazul UE, evaluarea unei posibile perturbări poate fi efectuată la nivelul unuia sau mai multor state membre.

Pașii următori

Statele membre ale UE și Parlamentul European vor fi informate cu privire la detaliile acordului în zilele următoare. Sub rezerva revizuirii juridice finale a acordului, Bruxellesul și Chișinăul vor continua procedurile respective pentru aprobarea oficială a DCFTA revizuit.

Din partea UE, Comisia Europeană va adopta curând o propunere de decizie a Consiliului pentru ca acesta să aprobe acordul. Acordul va fi apoi adoptat în mod oficial de comitetul de asociere UE-Moldova.