Printre aeroporturile investigate se numără unele din Germania, Franţa, Austria, Italia, Suedia, România şi Spania, iar mai multe cazuri vizează ajutoarele acordate companiei aeriene low cost Ryanair, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

'Sunt analizate 28 de cazuri. Cazurile investigate vor fi decise pe baza noilor prevederi', a precizat Comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia. Potrivit acestuia noile reguli vor asigura condiţii egale între aeroporturi şi companii aeriene. 'Noile reguli vor asigura o concurenţă corectă indiferent de modelul de afaceri, de la companii aeriene naţionale la companii low-cost şi de la aeroporturi regionale până la mari aeroporturi', a mai spus Almunia.

Noile reguli înlocuiesc o serie de prevederi care datează din 1994 şi 2005 şi precizează când şi cât de multe ajutoare pot fi acordate celor peste 460 de aeroporturi din cele 28 de state membre UE.

Potrivit noilor prevederi, în viitor aeroporturile europene care deservesc mai mult de cinci milioane de pasageri pe an nu vor mai putea primi ajutoare de stat. În schimb, ajutoarele de stat pentru aeroporturile care deservesc mai puţin de trei milioane de pasageri pe an trebuie eliminate în decurs de 10 ani. În plus, aceste aeroporturi trebuie să prezinte un plan de afaceri pentru a putea să primească ajutoare de stat, conform noilor prevederi.

Criticii susţin că industria aeriană, care generează 140 de miliarde de euro din PIB-ul UE, primeşte anual subvenţii de trei miliarde de euro în condiţiile în care autorităţile din fiecare ţară vor să-şi promoveze aeroporturile pentru a atrage companiile aeriene să zboare de pe aceste aeroporturi.

SURSA: Agerpres

Te-ar putea interesa și: