Uniunea Europeană (UE) va aproba, probabil, în prima jumătate a anului 2010, cererea Estoniei de a deveni membră a zonei euro, a declarat, miercuri, şeful diviziei pentru Europa a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Marek Belka.

Oficialul FMI, care a participat la ultima reuniune a miniştrilor de Finanţe din zona euro, desfăşurată la 1 decembrie, este încrezător că statul baltic va fi invitat să adere la zona euro.

„Sper şi consider că există o probabilitate ridicată ca UE să accepte, în prima jumătate din 2010, aderarea Estoniei la euro”, a spus Belka.

Pentru a intra în zona euro, compusă în prezent din 16 state, o ţară membră UE trebuie să îndeplinească mai multe criterii referitoare la inflaţie scăzută, dobânzi, grad de îndatorare şi deficit, respectiv stabilitate monetară.

Comisia Europeană va analiza progresele Estoniei de a adera la euro, însă invitaţia de a trece la moneda europeană trebuie să primească şi susţinerea miniştrilor de Finanţe din UE. În proces sunt consultate şi Banca Centrală Europeană, Parlamentul şi liderii UE.

SURSA: Mediafax