Într-un raport realizat de banca comercială daneză se menţionează că până la detensionarea conflictului din Ucraina este încă foarte departe dar, cu toate acestea, UE şi Rusia vor pierde prea mult în cazul în care criza va afecta sectorul energetic.

Potrivit analiştilor de la Danske Bank, influenţa directă a conflictului ucrainean asupra economiei europene este mică. Cel mai mare risc este legat, în opinia lor, de creşterea sentimentelor negative.

Dintre ţările nordice, potrivit aceluiaşi raport, cea mai vulnerabilă este Finlanda, ţară legată de Rusia prin relaţii comerciale, turism şi investiţii. În schimb, Norvegia ar putea să câştige pe termen lung dacă UE va încerca să înlocuiască gazul rusesc cu cel norvegian.

Este puţin probabil ca sancţiunile occidentale să aibă un impact semnificativ asupra situaţiei politice din Rusia, mai menţionează raportul citat. Popularitatea preşedintelui Vladimir Putin este în continuare foarte ridicată, iar în cazul în care creşterea economică va încetini treptat, nu sunt de aşteptat riscuri politice majore pentru Moscova, consideră experţii danezi.

În condiţiile actuale economice, Federaţia Rusă îşi va consolida relaţiile economice şi politice cu ţările din America Latină şi din Asia, indică Danske Bank, cea mai mare bancă din Danemarca, şi parte a Danske Bank Group, una dintre cele mai importante instituţii financiare din Europa de Nord.AGERPRES