Oettinger acţionează în calitate de mediator la aceste negocieri în cadrul cărora cele două guverne au convenit luni să ia în calcul propunerea sa ca Ucraina să achite Rusiei 2 miliarde dolari până joi şi încă 500 milioane de dolari până la 7 iunie. El a declarat postului de radio Deutschlandfunk că acum este clar câte gaze a livrat Rusia Ucrainei între noiembrie 2013 şi sfârşitul lunii mai 2014.

„Preţul pentru lunile ianuarie, februarie şi, de asemenea, cel de acum, este disputat şi Ucraina trebuie să lămurească astăzi dacă va face sau a făcut deja o primă plată', a spus el, indicând că este vorba de o sumă semnificativă. 'Cei care primesc gaze trebuie să plătească”, a adăugat el.

Oettinger a declarat că preţul de 485 de dolari pe mia de metri cubi de gaze pe care Rusia îl cere este „inacceptabil”, nu corespunde condiţiilor de piaţă şi este determinat politic. Ucraina insistă pe un preţ de 268,50 de dolari pe mia de metri cubi de gaze.

Rusia trebuie să ofere un preţ echitabil şi în conformitate cu cel plătit de alte ţări europene, a mai spus comisarul european pentru energie.

„După ce Ucraina va efectua prima plată, ar trebui să ne aşteptăm ca Rusia să garanteze o ofertă corectă, un preţ corect pe viitor”, a mai spus el.

Pe termen mediu, UE ar putea fi afectată de sistarea livrărilor de gaze către Ucraina. Rusia furnizează aproximativ o treime din cererea de gaze naturale a Europei şi aproximativ jumătate din importurile din Rusia trec prin Ucraina.

Rusia este dispusă să discute o eventuală reducere a preţului la gaze pentru ucraineni, dar cu condiţia ca datoriile necontestate până în data de 1 aprilie, în valoare de 2,2 miliarde de dolari, să fie achitate, a declarat anterior, ministrul rus al energiei Aleksandr Novak, citat de RIA Novosti. Agerpres