Barroso şi Harper au semnat vineri, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bruxelles, un acord politic asupra elementelor cheie ale acordului de liber schimb, în perioada următoare urmând să fie finalizate o serie de aspecte tehnice şi juridice.

Acest acord "deschide o nouă eră în relaţiile dintre UE şi Canada", a declarat Barroso, salutând încheierea "primului acord de liber schimb cu una dintre ţările G8".

Stephen Harper a vorbit la rândul său despre "un acord istoric" pentru ţara sa, care va avea astfel acces la o piaţă formată din 500 de milioane de consumatori.

Acordul ‘va crea noi oportunităţi de cele două părţi ale Atlanticului", respectiv "va creşte schimburile comerciale şi investiţiile, generând creştere şi investiţii, atât în UE cât şi în Canada", a subliniat CE într-un comunicat, chiar dacă precizează că ‘aspecte tehnice şi juridice’ urmează încă a fi finalizate.

După intrarea sa în vigoare, acordul va duce la creşterea schimburilor comerciale între cele două zone cu 23%, ceea ce reprezintă aproape 26 de miliarde de euro. Pentru UE acest lucru se va traduce în creşterea PIB-ului cu 12 miliarde de euro pe an.

Detaliile acordului nu au fost încă dezvăluite, dar înţelegerea abordează în linii mari accesul la bunuri şi servicii, transparenţa şi protecţia investiţiilor, cooperarea în reglementarea şi deschiderea pieţelor publice.

CE şi guvernul canadian au negociat timp de patru ani acest acord. Deşi mai multe chestiuni au fost în divergenţă – precum cea a medicamentelor generice sau cea a serviciilor financiare – accesul produselor lactate în Canada şi deschiderea pieţei europene pentru carnea de vită canadiană au fost aspectele care au complicat cel mai mult negocierile.

În cele din urmă, Canada a acceptat să dubleze cota de brânză europeană admisă fără taxe vamale, în schimbul creşterii accesului pe piaţa europeană pentru producătorii canadieni de carne de vită. Concesia a permis deblocarea dosarului, dar nu a fost foarte bine primită de producătorii canadieni de lactate.

Conştient că producătorii de brânză canadieni vor suferi "pierderi minime şi temporare", Stephen Harper s-a angajat să le furnizeze acestora o "compensaţie".
Sursa: Agerpres