‘Guvernul dumneavoastră şi dumneavoastră înşişi Parlamentul luaţi măsuri curajoase şi sunt încrezător că există lumina de la capătul tunelului’, a declarat Barnier în faţa parlamentarilor la Dublin.

Declaraţiile sale intervin în timp ce Irlanda a anunţat joi că va proceda la o constrângere bugetară de 6 miliarde de euro (8,5 miliarde de dolari) anul viitor, în cadrul unui plan de austeritate de 15 miliarde (21,3 miliarde de dolari) pe patru ani.

‘Cred că viitorul dumneavoastră este în Europa şi Europa vă poate ajuta’, a estimat Barnier.

‘Să nu faceţi greşeli. Răspunsul la dificultăţile actuale ale Irlandei şi din alte părţi ale Europei nu trebuie să se traducă printr-un recul al obiectivelor, politicilor’, a mai spus el.

Joi, ministrul irlandez al finanţelor Brian Lenihan a anunţat că bugetul 2011 ar conţine măsuri de austeritate de 6 miliarde de euro vizând să readucă deficitul public la în jur de 9,5 la sută din Produsul Intern Brut (PIB), contra 32 la sută în acest an, un record pentru zona euro, aminteşte AFP.

Planul de austeritate se ambiţionează să readucă deficitul sub 3 la sută din PIB în 2014, aşa cum Dublinul s-a angajat faţă de Uniunea Europeană şi pieţe.

SURSA: Agerpres