"Încă din 2007, datorită facturilor enorme apărute la convorbirile în roaming, s-au luat măsuri pentru a pune limitări acestor tarife. Ultima plafonare a preţurilor a avut loc în iulie 2009", scrie europarlamentarul Adina Vălean, care conduce dosarul de roaming din partea grupului ALDE din Parlamentul European.
Pe 30 iunie 2012 expiră acordul de plafonare al tarifelor în roaming, iar Comisia Europeană propune o abordarea structurală pentru noul regulament. "Acest lucru înseamnă separarea serviciilor de roaming de cele de telefonie mobilă, ceea ce transformă roamingul într-un business aparte. Astfel, că ar putea deveni posibil pentru un consumator să beneficieze de două contracte, unul pentru telefonie mobilă şi celălalt pentru roaming, fiecare cu alt operator prezent pe piaţa locală", explică Vălean.

Aceasta a adăugat că, în acest mod, opţiunile abonaţilor la telefonie mobilă ar deveni mult mai variate, fapt ce ar permite accesul pe piaţa locală şi a altor operatori, chiar şi a unor reţele mobile virtuale.

Transfer de date în roaming
Adina Vălean a înaintat în completarea noii abordări două idei care au găsit susţinere din partea Comisiei Europene. Prima se referă la opţiunea operatorilor de telefonie mobilă de a nu oferi serviciul de separare dacă reuşesc să coboare preţurile la roaming la nivelul preţurilor practicate local. Cea de-a doua variantă face referire la navigarea pe internet în roaming.

"Din 2009 încoace tehnologia a evoluat atât de mult, au apărut nenumărate aparate care permit conectarea la internet, astfel încât nu mai putem neglija un aspect al roamingului care în 2009 era trecut cu vederea: transferul de date. Utilizatorii ar trebui să poată să se folosească de reţelele de telefonie mobilă din ţările comunitare în care călătoresc cum se folosesc azi de reţelele wireless, adică, contra unei taxe să poată intra şi naviga pe internet printr-un operator local la preţuri locale", a subliniat Vălean.

Noile planuri tarifare la roaming vor intra în vigoare în iulie 2012, în cazul în care trec de votul Parlamentului European, iar propunerile privind separarea serviciilor de roaming doi ani mai târziu, concomitent cu o nouă scădere a preţurilor.
Sursa: Agerpres