În noul pachet de sancțiuni al UE, care va fi introdus înainte de marcarea unui an de la începerea acțiunilor de luptă în Ucraina, se preconizează să fie incluse patru bănci rusești, între care și Alfa-bank, scrie „Politico”, citând surse din rândul oficialilor și diplomaților UE.

Noi sancțiuni pentru Rusia

Mai mult decât atât, pe „lista neagră” pot intra aproximativ 130 de persoane fizice și organizații –  conducători militari ruși, jurnaliști „care lucrează pentru mass-media și propaganda de stat din Rusia”, precum și companii și persoane fizice din alte țări care au legătură cu conflictul militar din Ucraina sau cu gruparea „Wagner”.

Publicația remarcă faptul că este vorba de persoane și organizații din Iran și Mali. De asemenea, Bruxellesul poate interzice exportul din UE în Rusia de camioane și de tehnică de construcție, precum și în direcție inversă – să interzică importul din Rusia în UE de cauciuc și bitum.

Exportul rusesc de diamante ar putea fi interzis

Deocamdată nu se știe dacă se va interzice exportul rusesc de diamante.

Faptul că în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va intra „propagandiștii” informa anterior șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, după cum a spus aceasta, al zecelea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei va include restricții la exportul de mărfuri în valoare de peste zece miliarde de euro și restricții la exportul în Rusia de tehnologii utilizate în complexul militar-industrial.

UE va intensifica blocarea ocolirii sancțiunilor împotriva Rusiei

Noile sancțiuni ale UE pot limita posibilitatea vânzării de bunuri și tehnologii – cheie către țări terțe, care, probabil, pe viitor le livrează în Rusia, transmite agenția Bloomberg, citând surse.

După cum remarcă agenția, în moul pachet de sancțiuni este posibil să fie incluse astfel de măsuri de blocare a ocolirii sancțiunilor UE.

După cum se remarcă, aceste restricții pot afecta industria dronelor și presupusul import de drone din Iran.