Pe lângă scandalul intern, care i-a adus șefului Camerei Deputaților un nou dosar penal, situația este mai gravă decât se poate observa la prima vedere. Furturile din bani europeni sunt din ce în ce mai puțin tolerate de către UE. Iar asta nu se întâmplă doar din interesul legitim de a aloca bani pentru proiecte reale și folositoare, ci și pentru că persepectiva Brexitului este din ce în ce mai apropiată.

La data când votul englezilor era proaspăt, spuneam că, pe lângă pericole, acesta ar putea aduce și posibile oportunități. Relocarea Agenției Europene a Medicametului a fost una dintre acestea, dar ea a fost ratată lamentabil de români. Nici la nivel guvernamental, nici la cel al administrației locale, nu s-a simțit vreun efort deosebit pentru a face din acest proiect o reușită. Povestea asta, suprapusă peste furturile din banii UE, pe care le plătim tot noi, din propriile buzunare, arată jalnica pricepere a puterii politice de a specula în interes național situația geopolitică actuală.
Brexitul provoacă discuții din ce în ce mai aprinse în cadrul Comisiei Europene, pe măsură ce negocierile cu Theresa May avansează. Situația este încordată, și numai un optimist incorigibil ar putea crede că viitorul arată bine din punct de vedere financiar.

Oricare ar fi situația, România nu poate avea decât două variante: una proastă și alta foarte proastă. Reducerea fondurilor europene disponibile este aproape o certitudine. Asta ar însemna că, pe lângă faptul că vor exista mai puțini bani acordați direct României, fondurile celorlalte țări UE mai dezvoltate se vor diminua. Pentru relațiile noastre comerciale, asta s-ar traduce prin faptul că principalul nostru client va avea mai puțini bani de cheltuială. Ceea ce pune va pune mare presiune pe exporturile românești. Varianta și mai rea este aceea ca țara noastră să nu mai primească deloc fonduri europene, ca urmare a dezinteresului și a delapidărilor deja dovedite. Ceea ce ar însemna pentru noi un adevărat dezastru.

Nu vă faceți iluzii! România nu are cum să rămână o oază de independență la răscruce de vânturile care bat deja din toate punctele cardinale. Iar umbrela Vestului rămâne în continuare singura funcțională în actualele „condiții meteorologice“ de pe scena politică internațională. Poate le transmite cineva aceste lucruri și celor aflați la putere. Dragnea trebuie abandonat cărților de istorie iar relațiile cu UE, luate în serios. Altă șansă nu avem.s