Comisarii europeni pentru Migraţie şi Transport, Dimitris Avramopoulos şi, respectiv, Violeta Bulc, au trimis miercuri o scrisoare omologilor din Statele Unite pentru "a continua cooperarea şi a ajunge la un răspuns privind ameninţările comune", a declarat pentru EFE purtătorul de cuvânt comunitar Anna-Kaisa Itkonen. 

"Statele Unite şi Uniunea Europeană au o lungă şi fructuoasă cooperare pe partea de securitate, în special în domeniul aviaţiei", a adăugat purtătorul de cuvânt. 

Potrivit acesteia, Comisia Europeană vrea "să colaboreze strâns cu toţi partenerii internaţionali, inclusiv autorităţile din SUA, pentru a identifica ameninţările din domeniul aviaţiei şi cea mai bună modalitate de a le aborda împreună". 

Conform informaţiilor publicate de presa americană, precum "The New York Times" sau "The Daily Beast", Departamentul de Securitate Internă al SUA analizează extinderea în UE a restricţiilor privind bagajele de mână în cazul zborurilor care vin din Europa. 

Momentan, nu s-a aflat care vor fi ţările supuse acestei noi restricţii şi nici dacă aceasta va include tabletele, o măsură ce ar putea afecta companiile americane Delta, American Airlines şi United. 

Dacă se va confirma, măsura se va adăuga celei din martie privind interzicerea în cabină a acestor aparate şi a altor dispozitive electronice pe zborurile provenind de pe zece aeroporturi internaţionale din opt ţări, majoritatea musulmane: Iordania, Kuwait, Egipt, Turcia, Arabia Saudită, Maroc, Qatar şi Emiratele Arabe Unite. 

Decizia agenţiei federale s-a bazat atunci pe informaţii ale serviciilor de securitate conform cărora grupări jihadiste ar fi construit bombe care să fie camuflate în dispozitive electronice şi care sunt capabile să eludeze controalele de securitate din aeroporturi. 

AGERPRES