Uniunea Europeană (UE) a cerut Greciei, luni, să ia noi măsuri de austeritate, în câteva zile, pentru a reduce impactul crizei finanţelor statului, şi a promis să sprijine Atena în rezolvarea problemelor, transmite Reuters.

Comisarul european pentru Economie şi Afaceri Monetare, Olli Rehn, a transmis mesajul UE autorităţilor elene în urma unei întrevederi, la Atena, cu membri ai guvernului Greciei.

„Sunt sigur că împreună vom depăşi aceste provocări economice şi fiscale formidabile. Vreau să încurajez autorităţile elene să ia în calcul şi să anunţe noi măsuri în zilele următoare pentru a respecta aceste obiective”, a spus Rehn.

Premierului George Papandreou pare să pregătească populaţia pentru noi sacrificii, potrivit unor remarci din şedinţa de guvern, preluate de presă.

„Azi cerem bărbaţilor şi femeilor din Grecia să se alăture cauzei noastre comune pentru a salva ţara. Majoritatea cetăţenilor sunt gata, în pofida preţului şi a poverii”, a spus Papandreou.

Oficialul elen are, vineri, o întâlnire considerată crucială cu şeful guvernului Germaniei, cancelarul Angela Merkel. Germania este cea mai mare economie din UE şi cheia unui sprijin financiar pentru Grecia.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a repetat că depinde de Grecia să-şi consolideze bugetul pentru a câştiga încrederea pieţelor, iar Germania nu are nimic nou de anunţat în privinţa unor măsuri de ajutor financiar pentru statul elen.

Costurile Greciei pentru contractarea de împrumuturi au coborât, luni, la cel mai scăzut nivel începând cu mijlocul lunii februarie, în urma aşteptărilor ca guvernul să accepte noi diminuări de cheltuieli pentru a redcuce deficitul bugetar.

Respectarea acestor obiective ar putea aduce Greciei sprijinul UE pentru a împrumuta sau refinanţa aproximativ 25 de miliarde de euro până spre sfârşitul lunii mai. Sprijinul din partea statelor UE ar putea veni prin achiziţia de obligaţiuni emise de guvernul elen, au afirmat oficiali europeni şi germani.

„Se pare că ne apropiem de un acord privind Grecia”, a declarat analistul băncii Nomura Sean Maloney.

Oficiali şi autorităţi de reglementare din UE încearcă să tempereze speculaţiile în legătură cu datoriile statului elen. Autoritatea de reglementare a pieţei financiare din Germania a luat măsuri pentru a identifica speculatorii şi pentru a se asigura că aceştia nu vor profita de un eventual ajutor pentru Grecia, a declarat pentru Reuters o sursă apropită situaţiei.

Grecia trebuie să-şi reducă deficitul bugetar cu patru punte procentuale în 2010, la 8,7%.

SURSA: Mediafax