Premierul ceh Petr Fiala a declarat luni că prețurile ridicate la energie care îi afectează pe europeni trebuie abordate la nivelul Uniunii Europene (UE), în timp ce țara sa se pregătea să convoace o reuniune de urgență.

UE trebuie să rezolve criza prețurilor la energie

În condițiile în care Republica Cehă deține președinția rotativă a blocului comunitar, Fiala a transmis pe Twitter că a vorbit din nou cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Înaintea Consiliului UE pentru energie, dorim să găsim o modalitate de a ajuta oamenii și întreprinderile asupra căreia să putem cădea de acord cu ceilalți lideri europeni”, a adăugat el.

Republica Cehă a declarat săptămâna trecută că analizează posibilitatea de a obține sprijin pentru un plafon la nivelul întregului bloc pentru prețurile energiei.

Ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, urma să ofere mai multe detalii în cursul zilei de luni.

Se vrea un plafon la nivelul UE

La sfârșitul săptămânii trecute, cancelarul austriac Karl Nehammer a susținut ideea unui plafon la nivelul UE, pe fondul „nebuniei” de pe piețele energetice.

Europa se confruntă cu o creștere fulminantă a facturilor la energie, cauzată de creșterea masivă a prețului la gaze naturale în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Guvernele au apelat la măsuri care merg de la plafonarea prețurilor până la acordarea de ajutoare pentru a ușura povara asupra populației și a companiilor, transmite Reuters. 3

316 euro pentru un Megawatt oră

Săptămâna trecută, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au urcat cu peste 6%, ajungând la aproape 316 euro pentru un Megawatt oră (MWh).

În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro/MWh.

În ultimele săptămâni, piaţa s-a înăsprit şi mai mult, deoarece vremea extrem de călduroasă şi uscată a întrerupt transportul combustibilului pe fluvii şi a limitat producţia de energie hidro şi nucleară. Ca rezultat, cererea pentru gaze este în creştere, într-un moment în care livrările din Rusia sunt în scădere.

Aprovizionarea cu gaze ruseşti rămâne la un nivel redus, iar în septembrie sunt aşteptate fluxuri mai scăzute din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanţă.

„Pur şi simplu Europa nu are acces la livrări alternative, pentru a compensa declinul aprovizionării cu gaze ruseşti. Gazele naturale lichefiate au ajutat la umplerea depozitelor europene de gaze”, a apreciat Samantha Dart, director în cadrul Goldman Sachs Group Inc.