Curtea de Justiţie a UE a condamnat pe 26 septembrie Comisia Europene pentru ‘întârziere nejustificată’ în examinarea unei cereri de autorizare de cultivare a porumbului OMG TCI507, prezentată din 2001 de grupul Pioneer, filiala producătorului american DuPont. OMG TCI507 este un soi rezistent la mai multe ierbicide, al cărui ingredient activ este glufosinatul de amoniu, foarte toxic, potrivit ecologiştilor.

În prezent, în Europa este cultivat un singur sortiment de porumb modificat genetic – MON810, al producătorului Monsanto. Grupul german BASF a renunţat să mai producă în UE cartoful modificat genetic denumit Amflora, autorizat din 2010 şi care s-a dovedit un eşec comercial.

Decizia instanţei europene a repus pe masă dosarul TCI507, uitat de 12 ani, şi a constrâns Comisia Europeană să reia procedura prin supunerea la vot a acestei cereri de autorizare a cultivării. Următoarea reuniune a miniştrilor mediului din UE care vor trebui să se pronunţe în acest dosar este prevăzută pentru 13 decembrie. Pentru a fi admisă sau respinsă cererea este nevoie de majoritate calificată. Dacă statele membre nu vor ajunge la un acord, Comisia Europeană va fi obligată să autorizeze cultura TCI507, cu riscul condamnării de către Curtea Europeană de Justiţie.