"Vom examina cu atenţie o excepţie de la legislaţia britanică vizând combaterea evaziunii fiscale care se aplică pentru anumite tranzacţii ale multinaţionalelor, pentru a ne asigura că nu încalcă prevederile UE în materie de ajutoare de stat", a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager. 

Această anchetă a fost deschisă într-o perioadă în care Marea Britanie este în mijlocul procesului de negocieri cu Bruxellesul în vederea ieşirii din Uniunea Europeană în luna martie 2019. 

Cu toate acestea, în comunicatul său de presă, Executivul comunitar subliniază că "atâta timp cât este ţară membră a UE, Marea Britanie are toate drepturile şi obligaţiile care îi revin în calitate de stat membru. În special, legislaţia UE în domeniul concurenţei, inclusiv regulile UE în materie de ajutoare de stat, continuă să se aplice în totalitate în Marea Britanie atât timp cât ţara este membră a UE". 

De la preluarea mandatului său, la finele lui 2014, Comisia Europeană prezidată de luxemburghezul Jean-Claude Juncker a intensificat lupta împotriva evaziunii fiscale. Executivul european a sancţionat la finele lui 2015 companiile Fiat şi Starbucks pentru facilităţile fiscale de care beneficiază din partea Olandei şi Luxemburgului, în vara lui 2016 a sancţionat Apple pentru facilităţile fiscale acordate de Irlanda iar în luna octombrie 2017 a sancţionat Amazon pentru facilităţile fiscale de care beneficiază din partea statului Luxemburg.

AGERPRES