De asemenea, Comisia a deschis oficial o anchetă antitrust separată referitoare la comportamentul companiei Google în ceea ce priveşte sistemul de operare mobil Android. Ancheta va examina în principal dacă Google a încheiat acorduri anticoncurenţiale sau a abuzat de o posibilă poziţie dominantă în domeniul sistemelor de operare, aplicaţiilor şi serviciilor pentru dispozitive mobile inteligente.

”Obiectivul Comisiei este acela de a aplica normele antitrust ale UE astfel încât să se asigure că societăţile care desfăşoară activităţi în Europa, indiferent în ce ţară îşi au sediul, nu împiedică în mod artificial accesul consumatorilor europeni la o ofertă cât mai diversificată şi nu frânează inovarea”, a declarat Comisarul UE responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.

Mai mult, a adăugat Margrethe Vestager, în cazul Google, îngrijorarea este că această societate a acordat un avantaj neloial propriului serviciu de comparare a preţurilor, încălcând astfel normele antitrust ale UE. Astfel, în cazul în care ancheta va confirma îngrijorările noastre, Google va trebui să suporte consecinţele juridice şi să schimbe modul în care îşi desfăşoară activitatea în Europa.

Produsele de comparare a preţurilor oferă consumatorilor posibilitatea de a căuta produse pe site-urile de cumpărături online şi de a compara preţurile între mai mulţi vânzători. Concluzia preliminară a anchetei deschise în noiembrie 2010 de Comisie este că Google acordă un tratament preferenţial sistematic propriului său produs de comparare a preţurilor în cadrul paginilor sale cu rezultate ale căutării generale, de exemplu prin afişarea mai vizibilă a Google Shopping. Astfel, este posibil ca Google să devieze în mod artificial traficul dinspre serviciile concurente de comparare a preţurilor, afectând capacitatea acestora de a concura pe piaţă.

Opinia preliminară a Comisiei este că pentru a remedia acest tip de comportament, Google ar trebui să aplice acelaşi tratament atât propriului serviciu de comparare a preţurilor, cât şi serviciilor echivalente ale concurenţei. Google are acum posibilitatea să răspundă Comisiei în termen de zece săptâmâni şi apoi să solicite o audiere oficială.

”De asemenea, am lansat o anchetă oficială antitrust referitoare la comportamentul Google în ceea ce priveşte sistemele de operare, aplicaţiile şi serviciile pentru dispozitive mobile. Telefoanele inteligente, tabletele şi dispozitivele similare joacă un rol din ce în ce mai important în viaţa de zi cu zi a multor oameni; doresc să mă asigur ca pieţele din acest domeniu se pot dezvolta fără constrângeri anticoncurenţiale impuse de vreo societate”, a mai spus Margrethe Vestager, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. Din 2005, Google conduce dezvoltarea sistemului de operare mobil Android. Majoritatea producătorilor de telefoane inteligente şi de tablete utilizează sistemul de operare Android în combinaţie cu o serie de aplicaţii şi servicii aflate în proprietatea Google. Aceşti producători încheie acorduri cu Google pentru a obţine dreptul de a instala aplicaţii Google pe dispozitivele lor Android. Ancheta aprofundată efectuată de Comisie va analiza în principal dacă Google a încălcat normele antitrust ale UE prin împiedicarea dezvoltării şi a accesului pe piaţă al sistemelor de operare, aplicaţiilor şi serviciilor mobile concurente, în detrimentul consumatorilor şi al dezvoltatorilor de servicii şi produse inovatoare.

POZIŢIA OFICIALĂ A GOOGLE AICI ŞI AICI