În prezent, Ucraina duce negocieri cu furnizori din Turcia, România şi Germania privind cumpărarea a 2-3,5 miliarde de metri cubi de gaze anual, a indicat la rândul său publicaţiei menţionate o sursă din Ministerul ucrainean al Energiei. Potrivit acesteia, „negocierile cu furnizorii europeni au fost reluate după ce a devenit clar că Rusia nu este dispusă la concesii în problema preţului la gaze şi în problema fondării consorţiului de gaze”.
La ora actuală, Rusia insistă ca UE să nu facă parte din acest consorţiu de gestionare a infrastructurii de transport al gazelor de pe teritoriul ucrainean, în timp ce Kievul a renunţat la reducerea importurilor de la 33 miliarde de metri cubi /volum negociat/ la 27 miliarde de metri cubi. În schimb, Gazprom a propus Ucrainei un preţ standard pentru piaţa europeană cu o reducere de 10% la gazele livrate.
Premierul ucrainean Mykola Azarov a declarat recent într-un interviu Die Welt că Naftogaz Ukrainî a angajat negocieri cu firma germană RWE pentru importul de gaze ruseşti din Europa prin intermediul acestui concern. Potrivit primului ministru ucrainean,’aceasta va fi mult mai ieftin decât a cumpăra direct gaze din Rusia.
Sursa: Agerpres