Administraţia președintelui Volodimir Zelenski a reafirmat, vineri, 17 februarie, refuzul de a purta negocieri pentru oprirea războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, cerând retragerea armatei ruse de pe teritoriul ucrainean. Între timp, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a întâlnit cu omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko.

Războiul trebuie să se încheie cu victoria Ucrainei

„În scopul decriminalizării politicii mondiale şi al securităţii globale reale, războiul trebuie să se încheie cu victoria Ucrainei. Negocierile vor putea începe doar când Federaţia Rusă îşi retrage trupele de pe teritoriul Ucrainei. Alte opţiuni doar ar oferi Federaţiei Ruse timp pentru regruparea forţelor şi reluarea ostilităţilor în orice moment.”, a afirmat, pe pagina sa de Twitter, Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii preşedintelui Volodimir Zelenski, potrivit platformei Tageschau.de.

La rândul său, președintele Zelenski a reiterat, vineri, 17 februarie, în discursul rostit la Conferinţa pentru Securitate de la München, apelurile adresate Occidentului de a intensifica asistenţa militară şi a sancţiona Rusia. „Avem nevoie de viteză. Viteză în definitivarea acordurilor noastre, viteză în livrările pentru intensificarea luptei noastre, viteză în deciziile pentru limitarea potenţialului rus. Nu există alternativă la această viteză, pentru că de ea depinde viaţa.”, a afirmat Volodimir Zelenski în discursul prin videoconferinţă rostit pe 17 februarie la Conferinţa pentru Securitate de la München.

Despre ce au discutat Putin cu Lukașenko

Liderul belarus Aleksandr Lukașenko i-a transmis omologului rus Vladimir Putin că țara sa este gata să contribuie la industria de război a Moscovei. De asemenea, Belarus este gata să lanseze producția de avioane de atac la sol Suhoi Su-25, a afirmat Lukașenko în cadrul întâlnirii de, vineri, 17 februarie, de la reședința președintelui rus, situată în apropiere de capitala rusă Moscova.

„După cum am fost informat de către guvern, ei sunt pregătiți pentru producția de avioane de atac Suhoi Su-25, care s-au dovedit a fi eficiente în Ucraina. Suntem chiar pregătiți să le producem în Belarus, dacă Federația Rusă oferă puțin de sprijin tehnologic.”, a menționat liderul de la Minsk, conform presei străine.

„Ați ridicat odată problema cooperării în domeniul producției de avioane în Uniunea Economică Eurasiatică. Trebuie să vă spun că belarușii produc deja până la o mie de componente pentru (avioanele rusești de pasageri) MC-21 și Suhoi Superjet 100. Avem trei fabrici: două militare și una civilă. Înainte, erau ateliere de reparații. Astăzi, produc părți componente.”, a continuat Lukașenko, potrivit sursei citate.