Liderul de la Kiev a subliniat că armele primite de la Occident vor ajuta țara să ajungă mai aproape de pace, iar cedarea de teritoriu nu este o opțiune. Totodată, Volodimir Zelenski a susținut că ofensiva de primăvară a Rusiei a început deja.

„Atacurile rușilor deja s-au produs din direcții multiple”, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat BBC.

Volodimir Zelenski spune că forțele țării sale pot să reziste avansului invadatorilor

De asemenea, președintele ucrainean s-a arătat optimist că forțele țării sale pot să reziste avansului invadatorilor până ce vor putea să lanseze contra-ofensivă.

Totuși, Volodimir Zelenski a repetat că este nevoie de mai mult armament din Occident pentru a putea face față Rusiei.

„Desigur, avem nevoie de arme moderne pentru a putea grăbi totul și pentru a ajunge la pace mai repede. Armele sunt singura limbă pe care o înțelege Rusia”, a mai spus Zelenski.

Acesta a comentat și amenințarea făcută de dictatorul bielorus, Aleksandr Lukașenko, care a spus că se va alătura războiului din Ucraina, dacă țara sa este atacată.

„Sper că Belarus nu se va alătura războiului. Dacă o face, ne vom lupta și vom supraviețui”, a spus Zelenski, punctând și că folosirea de către Rusia a Belarusului ca rampă de atac ar fi „o greșeală uriașă”.

Întrebat dacă a fost surprins de tacticile rușilor în război, Zelenski le-a descris drept „lipsite de valoare”.

„Felul în care au distrus tot… Dacă soldații lor au primit și au executat aceste ordine înseamnă că și ei au aceleași valori”, a spus Zelenski.

Soldații ruși mor într-o proporție mai mare

Date făcute publice de autoritățile ucrainene în această săptămână au arătat că soldații ruși mor într-o proporție mult mai mare acum decât în orice altă săptămână de când a început războiul din Ucraina, potrivit sursei menționate.

Trebuie menționat că datele nu pot fi verificate, însă ministerul britanic al apărării le-a calificat drept „cel mai probabil corecte”.

„Astăzi, supraviețuirea noastră este unitatea noastră. Cred că Ucraina luptă pentru supraviețuirea ei. (…) Noi am ales această cale. Vrem garanții de securitate. Orice compromis teritorial ne-ar face mai slabi ca stat. Nu e vorba de compromis în sine, de ce ne-ar fi frică de asta? Facem milioane de compromisuri în viață în fiecare zi. Întrebarea este cu cine? Cu Putin? Nu. Pentru că nu există încredere. Dialog cu el? Nu. Pentru că nu există încredere”, a conchis Volodimir Zelenski.