Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, un aliat al lui Vladimir Putin, a afirmat, joi, 16 februarie, că va ordona trupelor sale să lupte alături de ruşi doar dacă un alt stat lansează un atac împotriva ţării sale.

Lukașenko: Sunt gata să lupt alături de ruși dacă și un singur soldat vine pe teritoriul Belarusului pentru a-mi ucide poporul

„Sunt gata să lupt alături de ruşi de pe teritoriul Belarus într-un singur caz: dacă fie şi un singur soldat vine pe teritoriul Belarusului pentru a-mi ucide poporul.”, a declarat liderul de la Minsk.

„Dacă are loc o agresiune împotriva Belarusului, răspunsul va fi cel mai sever, iar războiul va căpăta un cu totul alt caracter.”, a spus Aleksandr Lukașenko, precizând că „nu este valabil doar pentru Ucraina, ci pentru toţi vecinii”. Este știut faptul că Rusia a folosit Belarus ca punct de lansare pentru invazia de pe 24 februarie 2022 în Ucraina, declanşând ofensiva eşuată asupra capitalei ucrainene Kiev de pe teritoriul acestei ţări.

Lukașenko susține că Moscova nu a cerut niciodată ţării sale să participe la războiul din Ucraina

O serie de activităţi militare şi exerciţii comune ale forţelor aeriene între Rusia şi Belarus, la începutul acestui an, au reaprins preocupările că Minskul s-ar putea pregăti să-şi asume un rol mai activ în conflict. În octombrie anul trecut, Belarus şi Rusia au anunţat crearea unei forţe militare comune despre care Minskul a afirmat că are o misiune „pur defensivă”.

Liderul de la Minsk a adăugat că intenţionează să se întâlnească vineri (17 februarie) cu omologul său rus Vladimir Putin. Șeful statului belarus a declarat, însă, că Moscova nu a cerut niciodată ţării sale să participe la războiul din Ucraina.

Ucraina va construi un zid la granița cu Belarus

Autoritățile de la Kiev au anunţat, vineri, 11 noiembrie 2022, că intenționează să construiască un zid de beton armat şi alte fortificaţii la graniţa cu Belarus, care este un aliat apropiat al Moscovei, a relatat agenția de presă Reuters.

Kirilo Timoşenko, consilier prezidenţial ucrainean, a declarat faptul că a fost ridicat un zid, cu sârmă ghimpată în partea de sus, pe o suprafaţă de trei kilometri în regiunea Volînia la graniţa cu statul vecin Belarus, despre care autoritățile de la Kiev au afirmat că acest stat reprezintă o ameninţare.

În plus, au fost instalaţi saci de nisip şi au fost săpate tranşee, a precizat el. „Asta nu e totul, dar nu vom dezvălui detaliile”, a mai precizat Kirilo Timoşenko. Acesta a mai adăugat că sunt în derulare lucrări şi în regiunile Rivne şi Zhitomir, care se află de asemenea la graniţa cu Belarusul, dar a evitat să ofere mai multe detalii în acets sens.

Ministrul ucrainean al Apărării, Aleksii Reznikov, a declarat, joi, 10 noiembrie pentru sursa citată că Belarusul rămâne, în continuare, o ameninţare la adresa integrității teritoriale a Ucrainei și că trupele de la graniţă sunt „într-o poziţie pasivă”. Graniţa Ucrainei cu Belarusul se întinde pe o lungime de peste 1.000 de kilometri.