Un procent de 61 la sută dintre europeni consideră că Ucraina va câştiga războiul cu Rusia, care a declanşat o invazie militară asupra ţării vecine la 24 februarie 2022. În același timp, 68% văd consideră atacul asupra teritoriului ucrainean drept un atac asupra întregii Europe, arată un sondaj realizat cu ajutorul platformei independente de sondare a opiniei publice Eupinions.

Majoritatea respondenților cred că Ucraina apără valorile europene

Cel mai ridicat nivel de scepticism a fost înregistrat în Germania şi Italia, unde numai 55% şi respectiv 51% dintre cetăţeni cred în victoria Ucrainei. Ideea că atacul asupra Ucrainei este un atac asupra întregii Europe este susţinută în mod special în Polonia şi Spania, cu 79% şi respectiv 78%. Majoritatea respondenților cred că Ucraina apără valorile europene.

„Această unitate este un indicator foarte important.”, a spus Isabell Hoffmann, responsabilă a Eupinions. „Existenţa valorilor comune şi împărtăşite este esenţială pentru legitimarea faptului că UE şi statele membre continuă să sprijine Ucraina. Presupunând că războiul se prelungeşte, este important ca cetăţenii ucraineni să ştie că marea majoritate a cetăţenilor europeni le recunoaşte progresele.”, a precizat ea.

Conform sondajului, 75% dintre intervievați consideră că decizia de a începe negocieri sau de a continua lupta aparţine exclusiv ucrainenilor. Diferenţele cele mai semnificative se regăsesc în atitudinea faţă de sancțiunile impuse Rusiei. Doar 40% dintre persoanele intervievate consideră că sancţiunile sunt un instrument eficient şi tot 40% consideră exact contrariul, în timp ce 20% nu au o opinie pe această temă.

Preocuparea faţă de război a crescut

În ceea ce priveşte responsabilitatea pentru conflict, 66% o atribuie Rusiei, 11% Statelor Unite, 5% NATO, 5% Ucrainei şi 13% nu au o opinie. Preocuparea faţă de război a crescut. 66% dintre respondenţi au declarat că se simt neliniştiţi şi că situaţia la nivel mondial este mai periculoasă decât în anterior.

„Preocuparea cetăţenilor este extrem de crescută în aceste momente. Nu-i de mirare, pe fondul brutalităţii războiului şi al nivelului real de ameninţare. Merită spus că acele persoane care se declară mai îngrijorate continuă să-şi manifeste sprijinul faţă de Ucraina, şi acelaşi lucru este valabil şi pentru cetăţenii europeni în general.”, a susținut Hoffmann.

„Datele nu arată că nivelurile crescute de preocupare ar avea legătură cu un sprijin mai scăzut faţă de Ucraina în lupta acestei ţări pentru independenţă şi autodeterminare.”, a conchis ea.

Sondajul a fost realizat în decembrie 2022 pe un eşantion de aproape 13.300 de cetăţeni europeni, pe baza a două seturi de date. Un set de date a vizat consemnarea opiniilor populaţiei UE27 per ansamblul său şi un altul a avut menirea să identifice diferenţele ce ţin de identitatea naţională, cu accent pe respondenţii din Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia şi Spania.