Preţurile produselor alimentare au crescut cu 53,7% în luna aprilie 2015 comparativ cu luna aprilie 2014, în timp ce preţurile la serviciile medicale au crescut cu 45,8%. De asemenea, în luna aprilie 2015 comparativ cu luna precedentă preţurile au crescut cu 14%, după un avans de 10,8% în luna martie, o creştere de 5,3% în februarie şi un avans de 3,1% în ianuarie.

Potrivit estimărilor Băncii centrale a Ucrainei, inflaţia va atinge nivelul maxim în luna iulie după creşterea tarifelor la utilităţi, după care va încetini până la aproape 30% la finele anului.

La un an de la debutul conflictului armat cu rebelii pro-ruşi din estul industrial, Ucraina trece printr-o criză economică şi potrivit celor mai recente estimări ale Băncii Mondiale Produsul său Intern Brut se va contracta cu 7,5% în acest an, după un recul de 6,8% înregistrat anul trecut. De asemenea, Banca Mondială se aşteaptă ca inflaţia din Ucraina să accelereze până la 40% în 2015, peste creşterea de 30% preconizată de Banca centrală a Ucrainei. Experţii Băncii Mondiale susţin că nivelul inflaţiei va scădea după 2015 însă cu toate acestea Ucraina nu va reveni la o inflaţie de o singură cifră înainte de 2018.

Fondul Monetar Internaţional a acordat Ucrainei un nou pachet de sprijin financiar de 17,5 miliarde de dolari pe patru ani, care ar urma să fie însoţit de un program de 40 de miliarde de dolari din partea comunităţii internaţionale. Pe lângă sprijinul ţărilor donatoare, creditorii privaţi ai Ucrainei ar urma să contribuie şi ei cu 15 miliarde de dolari via o restructurare a datoriei care face în prezent obiectul unor negocieri dificile.

AGERPRES