'Vom continua să ne apărăm piaţa noastră internă', a subliniat Iaţeniuk. 

Şeful Guvernului de la Kiev a precizat că noile măsuri vin ca replică la 'agresiunea economică rusă'. 

Rusia a introdus de la începutul lui 2016 un embargo alimentar asupra produselor ucrainene – măsură la care Kievul a ripostat – şi a exclus fosta republică sovietică din zona de liber schimb care leagă mai multe ţări din fosta URSS. 

Autorităţile ucrainene au denunţat dificultăţi în tranzitarea mărfurilor pe teritoriul Rusiei, ceea ce perturbă relaţiile comerciale cu Kazahstanul, Turkmenistanul, Kârgâzstanul, Azerbaidjanul şi Mongolia. 

În ianuarie, tranzitul mărfurilor ucrainene pe teritoriul Rusiei către ţări terţe a fost în întregime blocat timp de mai multe săptămâni. 

Embargoul ucrainean asupra produselor ruseşti viza iniţial carnea, peştele, brânza, cafeaua, ţigările, alcoolul, ceaiul, dulciurile, dar şi cosmeticele şi echipamentele pentru căi ferate şi locomotive. 

Noua listă include produse precum ketchup-ul şi diverse sosuri sau produse de patiserie, a precizat Natalia Mîkolska, reprezentantul comercial al Ucrainei. 

Kievul şi Moscova sunt angrenate într-o criză fără precedent de la venirea la putere a pro-occidentalilor în Ucraina, la începutul lui 2014, urmată de anexarea de către Moscova a peninsulei Crimeea şi apoi de conflictul cu separatiştii pro-ruşi în estul ţării. 

AGERPRES