Soldații ruși din Transnistria NU sunt pregătiți să deschidă un front de luptă în Republica Moldova

În prezent, armata Ucrainei nu exclude apariția unor provocări la graniţa cu Republica Moldova, însă, momentan, nu există nicio ameninţare vizibilă în acest sector întrucât forţele ruse din Transnistria NU sunt pregătite încă pentru a deschide un al doilea front de luptă.

O declaraţie în acest sens a fost făcută miercuri, 1 martie 2023, de Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operativ Sud al Forţelor de Apărare din Ucraina. Potrivit spuselor sale, din punct de vedere geografic, forţele ruse din Transnistria nu pot primi sprijin în sectorul respectiv.

„Totul este calm la frontiera cu Republica Moldova şi sub controlul forţelor de apărare (ucrainene). Graniţa este apărată de Serviciul pentru frontiera de stat. Pe moment, aceste ameninţări nu sunt critice. Provocările nu sunt excluse, dar Ucraina urmăreşte îndeaproape situaţia. În momentul de faţă, nu observăm activitate de cealaltă parte a graniţei. Trupele concentrate de ţara agresoare pe segmentul transnistrean nu reprezintă o forţă critică, capabilă să deschidă un al doilea front”, a declarat ea, potrivit Interfax-Ukraina.

Aceasta a precizat, totodată, că forţele ucrainene de la granița Ucrainei cu Republica Moldova sunt pregătite pentru o reacţie adecvată în cazul unor ameninţări posibile din partea armatei Rusiei. Natalia Gumeniuk a explicat că „ameninţări” înseamnă „o posibilă activitate a unor grupuri de sabotaj şi de recunoaştere” sau „provocări, precum bombardarea frontierei de stat”.

Ucraina nu pregăteșe „provocări cu substanţe radioactive” în Transnistria

De altfel, Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina a calificat drept „false” declaraţiile Guvernului de la Moscova, potrivit cărora soldații ucraineni ar pregăti „provocări cu substanţe radioactive” în Transnistria.

„Declaraţia Rusiei potrivit căreia Ucraina a primit materiale radioactive pentru ‘provocări’ sunt false. Ucraina pledează cu stricteţe pentru nerăspândirea armelor de distrugere în masă. Nu vă lăsaţi duşi de nas de manualul de propagandă rusesc! Ruşii îi învinuiesc deseori pe alţii de ceea ce planifică ei înşişi”, a scris, miercuri, Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, pe contul său de Twitter.

Postarea sa a fost făcută după ce purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a zis că Rusia este îngrijorată din cauza unor informaţii potrivit cărora Ucraina ar planifica „provocări cu utilizarea unor materiale radioactive” în apropiere de Transnistria.

Guvernul de la Chişinău a calificat declaraţia ei drept „speculaţie”. La rândul său, Oleg Beliakov, copreşedintele Comisiei Unificate de Control (CUC), a anunțat că în Transnistria este pace şi nu se observă pregătiri pentru acţiuni militare. [Comisia Unificată de Control (CUC) este o forță tri-laterală de menținere a păcii și o structură de comandament militar comună formată din trimiși ai Republicii Moldova, Transnistriei și Rusiei, care operează în „zona de tampon” de la frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina.]

Rusia acuză Ucraina că vrea să atace Transnistria

Vă amintim că, săptămâna trecută, Guvernul de la Moscova a avertizat că va califica orice fel acţiune care ameninţă forţele ruse staţionate în Transnistria drept un atac împotriva Rusiei. De altfel, Ministerul Apărării din Rusia a acuzat Ucraina de comasări de trupe militare în apropierea regiunii transnistrene şi că intenționează să provoace un atac sub steag fals care să servească drept pretext soldaților ucraineni pentru a invada Transnistria.

Acuzaţiile Rusiei au fost făcute după ce preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat publicității informaţiile primite de la Guvernul Ucrainei, potrivit cărora Kremlinul ar pregăti acţiuni de destabilizare în Republica Moldova, sub acoperirea manifestaţiilor de protest ale cetăţenilor nemulţumiţi pentru a forţa schimbarea puterii pro-europene a Guvernului de la Chișinău.

„Unul din scopurile urmărite prin acest război hibrid de Rusia legat de Transnistria este de a activa forţele proruse din Republica Moldova, în vederea destabilizării guvernului proeuropean de la Chişinău. De aici, parcă la semnal, izbucnesc manifestaţii de stradă ale forţelor politice, care cer guvernului să nu implice Moldova în război, fără să spună o vorbă despre agresiunea militară a Rusiei în Ucraina. Astfel, aceste forţe politice din cadrul societăţii moldovene, prin comportamentul lor public, capătă toate trăsăturile unei aşa-numite coloane a cincea.”, a explicat analistul politic Anatol Ţăranu într-o amplă analiză publicată de portalul ipn.md.