Cea care a făcut declarațiile a fost purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care și-a exprimat și săptămâna trecută preocuparea în legătură cu un posibil atac ucrainean în Transnistria sub „steag fals”.

„Ministerul rus de externe a atras atenţia anterior asupra provocărilor pe care regimul de la Kiev le pregăteşte pentru a acuza armata rusă că atacă depozite de păstrare a deșeurilor radioactive. (…) Faptul că aceste lucruri au loc în apropiere de Transnistria, unde regimul de la Kiev escaladează în mod intenţionat tensiunile, este îngrijorător”, a declarat ea, relatează agenția de presă TASS.

Zaharova susține că Ucraina ar transporta substanțe radioactive prin portul de la Odesa, iar anumiți „bloggeri ucraineni” se tem că ar fi folosite pentru fabricarea unei bombe murdare, potrivit deschide.md.

Chișinăul îndeamnă la calm

Guvernul de la Chișinău îndeamnă la calm și cataloghează acuzațiile Rusiei drept „falsuri şi speculaţii”.

„Cu referire la recentele declarații care vizează repetat regiunea transnistreană a țării noastre, nu comentăm falsuri și speculații. Instituțiile statului monitorizează situația și nu confirmă informația difuzată de partea rusă. Facem apel la calm și invităm publicul din țara noastră să urmărească sursele oficiale de informații ale Republicii Moldova„, a transmis Guvernul Republicii Moldova într-un comunicat.

Ministerul Apărării de la Chișinău a mai transmis recent că afirmațiile Moscovei în legătură cu un atac iminent al Ucrainei în Transnistria are scopul de a crea panică și confuzie.

Începe o tabără de instruire militară miercuri, pe 1 martie

Vă reamintim că ministrul Apărării al forțelor separatiste autoproclamate a transmis că următoarea tabără de instruire militară va începe, miercuri, pe data de 1 martie.

Tabăra de instruire militară este organizată de contingentul de menținere a păcii din Transnistria, alcătuit din soldați ruși. Potrivit informațiilor transmise de ministrul Apărării al forțelor separatiste autoproclamate din Transnistria, exercițiul va începe la 1 martie.

„Contingentul de menținere a păcii continuă să accepte cereri de participare la următorul cantonament de trei luni de la 1 martie”, a transmis ministerul într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Ucraina a masat trupe în Transnistria

Trebuie menționat că informația a apărut în contextul în care Ucraina a recunoscut că a masat trupe la granița cu Transnistria, iar Federația Rusă a acuzat în repetate rânduri Ucraina că vrea să invadeze Transnistria.

De exemplu, Ministerului rus al Apărării susține că autoritățile de la Kiev au intensificat pregătirile pentru o provocare cu o invazie a Transnistriei nerecunoscute, pe care intenționează să o desfășoare ca răspuns la presupusa ofensivă a forțelor ruse de acolo.

Misiunea de pacificare din Zona de Securitate este formată din militari ruși și moldoveni și paramilitari transnistreni. Aceasta a fost constituită după semnarea, la 21 iulie 1992, de către președintele de atunci al Rusiei Boris Elțin și omologul său Mircea Snegur a Acordului privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din Transnistria.