Kievul consideră planul de pace al Beijingului ca fiind inacceptabil, deoarece legitimează cuceririle rusești și i-ar oferi lui Putin mai mult timp pentru a se reînarma.

Ucraina este dezamăgită de atitudinea Chinei

Ucraina încearcă să-și revigoreze dialogul cu China, dar mulți ucraineni sunt dezamăgiți de contrastul dintre respectul Chinei pentru principiul suveranității statului și incapacitatea sa de a comunica cu Kievul, în contextul vizitei lui Xi Jinping la Moscova.

„Poate că pur și simplu aveam așteptări prea mari de la China”, asigură Natalia Butirska, expertă în Asia de Est, pentru LA RAZÓN. După ce Rusia a invadat Ucraina și a folosit retorica nucleară pentru a-i speria pe cei care încearcă să ajute țara invadată, mulți din Ucraina se așteptau ca China să influențeze acțiunile Rusiei sau cel puțin să nu sprijine Kremlinul.

Realitatea s-a dovedit a fi alta. Xi a vizitat Moscova și a subliniat că Putin nu rămâne atât de izolat pe plan internațional pe cât și-ar dori Occidentul și Ucraina. De asemenea, China nu a reușit să ofere Ucrainei un ajutor umanitar substanțial și nu a răspuns cererilor de a crea „coridoare umanitare” pentru civili anul trecut. „Cel puțin nu vedem informații explicite despre acordul Chinei de a furniza Rusiei arme, ceea ce ar fi o mare amenințare pentru Ucraina”, explică experta. „Dar amintiți-vă că la scurt timp după întâlnirea anterioară Putin-Xi, Rusia a început atacuri deosebit de masive asupra infrastructurii ucrainene”.

Ea avertizează că există o limită cât de mult poate influența China Rusia, al cărei lider este disperat să pară puternic. Totuşi, există o dezamăgire în Ucraina, deoarece dacă Beijingul ar condamna Moscova și ar limita legăturile sale economice, ar ajuta Ucraina influențând multe alte țări care urmăresc ceea ce face China.

Mai mult, Beijingul răspândește narațiunea propagandistică rusă. Ar fi greu pentru China să ignore latura morală a masacrelor rusești ale civililor din Ucraina, dar alege să accepte pe deplin explicațiile rusești.

China își urmează interesele

Experții ucraineni sunt de acord că China este interesată de resurse la care o Rusie mai dependentă și mai izolată i-ar putea oferi acces. Butirska evidențiază Ruta Mării Nordului, care ar deschide calea către Arctica pentru China, precum și rolul de consolidare al yuanului în plățile interstatale. China a înlocuit și companiile occidentale care au părăsit Rusia. „Din păcate, China nu consideră Ucraina importantă în sine”, crede Butirska.

Istoric vorbind, China a fost interesată să achiziționeze tehnologii militare din Ucraina, primul său portavion provenind din Ucraina. De asemenea, a cumpărat culturi și fier, dar nu a devenit niciodată deosebit de dependentă de aceste importuri.

Ucraina nu a condamnat tratamentul chinez acordat uigurilor și nu a recunoscut Taiwanul ca stat independent. Unii politicieni ucraineni obișnuiau să ia în considerare dezvoltarea unor legături mai strânse cu China, dar, spre deosebire de unele țări africane și asiatice, interesele chineze nu au o influență puternică în rândul politicienilor locali.

Speranțele pentru noi investiții chineze au fost spulberate de conștientizarea că condițiile care vor veni nu vor fi benefice și transparente. Înainte de invazie, guvernul Zelenski a blocat o preluare planificată de către China a Motor Sich, un producător de motoare de avioane, în timp ce ministrul său de Externe, Dmitro Kuleba, a subliniat că China nu era nici prietenă, nici inamică, ci doar „un partener de afaceri”, cel mai important.

Kievul este încă dispus că dialogheze cu Beijingul

Unii dintre reprezentanții partidului lui Zelensky și-au exprimat deja în mod deschis dezamăgirea, cum ar fi Oleksandr Merezkho, șeful Comisiei pentru politică externă a Parlamentului, care a spus că Rusia și China formează nucleul „unei coaliții de regimuri autoritare, un fel de axă modernă a răului”, care urmăreşte „distrugerea ordinii existente, bazată pe regulile și valorile democrației liberale”.

Chiar și așa, guvernul însuși a evitat să critice deschis China. Kievul a încercat să înceapă un dialog la nivel de stat pentru a construi pe un teren comun pentru pace. Declarațiile chineze în ansamblu sunt considerate inacceptabile în Ucraina, deoarece ar servi la legitimarea câștigurilor teritoriale ale Rusiei în țara invadată.

De asemenea, ar oferi Rusiei mai mult timp pentru a aduna mai multe resurse, în speranța unei schimbări de atitudine în cadrul partenerilor occidentali ai Ucrainei. Cu toate acestea, Zelenski a indicat anterior că ambele țări considerau pacea și suveranitatea statului importante. În ceea ce privește o conversație telefonică între președinți, el crede că mingea este în partea chineză.