Sâmbătă, ”la 25 martie, o unitate a forţelor armate azere a trecut linia de contact în districtul Şuşa şi a încălcat” acordul din 2020, a acuzat Ministerul rus al Aprărării.

Rusia acuză Azerbaidjanul de ”ocuparea unei înălţimni” şi ”începerea instalării unui post”.

Trupele ruse menţinerea păcii ”iau măsuri vizând să împiedice o escaladare a situaţiei de criză şi să evite provocări reciproce ale părţilor”.

”Partea azeră a fost informată cu privire la necesitatea respectării dispoziţăiilor (acordului), să ia măsuri pentru oprirea lucrărilor de inginerie şi să retragă forţele armate în poziţiile pe care acestea le ocupau anterior”, a informat Ministerul rus al Aprărării.

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan nu pare să se termine curând

În anul 2020, Armenia și Azerbaidjan, două foste republici sovietice din Caucaz, au purtat un scurt război pentru preluarea controlului enclavei separatiste azere Nagorno Karabah, o regiune muntoasă cu o populaţie majoritar armeană, care s-a deprins prin secesiune din Azerbaidjan la cădetrea Uniunii Sovietice

Conflictul a dus la o derută militară armeană și la un armistiţiu mediat de Rusia, care a desfăşurat trupe de menţinerea păcii la faţa locului. Însă în Nagorno Karabah, cele două armate au în continuare ciocniri violente.

Armenia avertizează de mai multe săptămâni cu privire la o ”criză umanitară” în zonă, pe fondul unui blocaj azer, care a cauzat penurii de medicamente şi hrană şi întreruperi ale electricităţii.

De asemenea, Erevanul acuză trupele ruse de menținere a păcii că nu fac eforturi pentru a pune capăt acestei blocade.

Primul război, la începutul anilor ’90, la momentul imploziei fostei URSS, soldat cu 30.000 de morţi, s-a soldat cu o victorie armeană, cu susţinerea Moscovei. Azerbaidjanul și-a luat însă revanșa în toamna lui 2020, în al doilea război, soldat cu 6.500 de morţi şi care i-a permis să recucerească numeroase teritorii.

Rusia acuză SUA și Uniunea Europeană că se implică în negocieri

Rusia, prin vocea lui Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a acuzat luni, 21 martie, Statele Unite şi Uniunea Europeană că doresc „despărţirea” Rusiei de sudul Caucazului, încercând să se implice în negocierile de pace dintre Armenia şi Azerbaidjan, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În timp ce ofensiva rusă din Ucraina s-a împotmolit, Moscova pare să îşi piardă influenţa în Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, într-o regiune unde are prin tradiţie un rol de mediator, observă agenţia citată.

„Vedem perfect obiectivele Occidentului în sudul Caucazului, nu le ascunde, le afirmă – să despartă Rusia de această regiune”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, susţinând că puterile occidentale încearcă să „submineze arhitectura de securitate” din această parte a fostei Uniuni Sovietice.