Ucraina are probleme mari după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, joi, țara vecină cu România pentru ”numeroase atingeri” aduse drepturilor omului în timpul reprimării manifestaţiilor de la Maidan din Kiev, în perioada noiembrie 2013 – februarie 2014.

De asemenea, CEDO consideră că statul este direct ”responsabil” pentru moartea unui manifestant, transmite AFP, citat de Agerpres.

”Curtea consideră în special că autorităţile au recurs deliberat la rele tratamente şi că statul este responsabil de moartea unui manifestant”, se arată într-un comunicat transmis joi, de cedo.

În același timp, cei şapte judecători au apreciat în unanimitate că autorităţile ucrainene ”au încercat în mod deliberat să perturbe manifestaţiile paşnice”, recurgând la ”o violenţă excesivă şi la detenţii ilegale”.

Ucraina era deja în vizorul CEDO

De menționat este faptul că CEDO fusese deja sesizată de 38 de reclamanţi ucraineni şi de un cetăţean armean care au ”jucat un rol” în manifestaţiile la care au luat parte până la 800.000 oameni şi au determinat destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici şi la mai multe schimbări constituţionale în Ucraina.

Deși în primă fază Curtea a respins unele dintre aceste cereri, aceasta a decis că în majoritatea cazurilor au avut loc încălcări multiple ale drepturilor fundamentale înscrise în Convenţia europeană privind drepturile omului, printre care interzicerea torturii, libertatea de asociere şi dreptul la viaţă.

Totodată, se pare că o mare parte dintre relele tratamente constatate au fost comise în cadrul unei ”strategii deliberate din partea autorităţilor”.

În acest context, judecătorii au subliniat că autorităţile ucrainene au recurs la ”detenţii arbitrare” şi la răpiri de către agenţi ”acţionând sub egida statului”.

CEDO mai menționează căîÎn faţa mobilizării populare, puterea ucraineană a trimis ”mii de agenţi de poliţie şi de soldaţi”. Curtea mai aminteşte de asemenea că aceste evenimente s-au soldat cu ”peste 100 de morţi şi mii de răniţi”.

În acest context, Ucraina va trebui să plătească sume cuprinse între 1.200 de euro şi 30.000 de euro drept despăgubiri morale sau materiale.