Ucraina a cerut Fondului Monetar Internaţional (FMI) un împrumut de urgenţă de aproximativ două miliarde de dolari pentru detensionarea „situaţiei extrem de dificile” cu care se confruntă statul în îndeplinirea obligaţiilor externe, potrivit Financial Times.

„Următoarele trei luni sunt cruciale. Aşteptarea nu este o opţiune. Costul aşteptării este mai mare decât cel al acţiunii”, a declarat pentru Financial Times vicepremierul Ucrainei, Hrihori Nemiria, la o zi după ce s-a întors dintr-o misiune la sediul central al FMI de la Washington.Totodată, împrumutul de urgenţă va ajuta autorităţile de la Kiev să evite pericolul propagării problemelor Ucrainei în alte ţări vulnerabile din punct de vedere economic.

Occidentul, obligat să ţină cont de problemele Ucrainei

Avertizările oficialului par menite să mărească presiunea publică asupra FMI, Statelor Unite şi Uniunii Europene (UE) într-un moment dificil pentru pieţele financiare, notează FT. În plus, temerile legate de stabilitatea economiilor emergente au fost agravate de problemele legate de datoriile emiratului Dubai.

Autorităţile de la Bruxelles sunt, de asemenea, îngrijorate de securitatea importurilor de gaze naturale din Rusia, după ce o dispută dintre Kiev şi Moscova a dus la întreruperea livrărilor în ianuarie.

Nemiria a refuzat să precizeze dacă Ucraina va intra în incapacitate de plată dacă nu primeşte ajutorul imediat al FMI. El a explicat, însă, că guvernului îi va fi extrem de dificil să asigure salariile sectorului public şi pensiile sau să onoreze obligaţiile externe, printre care plata lunară a gazului natural importat din Rusia.

„Ar fi o greşeală fatală dacă reactualizăm riscul destabilizării situaţiei”, a spus oficialul.

Scădere economică de 15%

Ucraina se confruntă cu probleme economice grave începând cu mijlocul anului trecut, odată cu apariţia crizei mondiale. Turbulenţele au forţat guvernul să apeleze la FMI şi UE pentru ajutor financiar. Produsul Intern Brut (PIB) este aşteptat să scadă cu 15% în 2009.

FMI nu le-a dat ultima tranşă

Fondul a acordat Kievului, până în prezent, 11 miliarde de dolari în cadrul unui program de împrumut de 16,4 miliarde de dolari. În luna octombrie, însă, instituţia financiară internaţională a suspendat plata celei de-a patra tranşe din împrumut, de 3,8 miliarde de dolari, după ce Ucraina nu a reuşit să implementeze reformele economice cerute de FMI, printre care un buget de austeritate pentru 2010.

Fondul a dat dovadă de flexibilitate în legătură cu susţinerea Kievului. Astfel, în octombrie, instituţia a permis statului să-şi folosească fondurile de două miliarde de dolari depozitate la FMI, pentru plata în octombrie şi noiembrie a importurilor de gaze naturale. Aceste fonduri au fost, însă, aproape epuizate, iar statul riscă să nu mai aibă cu ce achita următoarea notă de plată, scadentă la începutul lunii ianuarie, dar şi alte obligaţii.

N-au făcut încă bugetul pe 2010

FMI a indicat în urmă cu două luni că este pregătit să revină la Kiev dacă autorităţile anulează planurile de a majora pensiile şi salariile, adoptă un buget pentru anul viitor cu un deficit de 3-4% din PIB (faţă de 10% din PIB proiectat pentru acest an), iar politicienii colaborează.

Nemiria a prezentat în această săptămâna la Washington un plan care prevede nelegiferarea majorării pensiilor, dar nu cuprinde un buget pentru 2010. În aceste condiţii, Kievul cere acordarea unei jumătăţi din tranşa de 3,8 miliarde de dolari. Planul oficialului este sprijit de premier, dar nu şi de preşedinte.

SURSA:Mediafax