Luptele îndelungate dintre forţele guvernamentale şi rebeli în estul Ucrainei au determinat minele de cărbune să îşi reducă producţia sau să îşi suspende activitatea complet, punând în pericol piaţa energetică a ţării.

În acelaşi timp, Rusia, care a furnizat aproximativ jumătate din cantitatea de gaz folosită de Ucraina anul trecut, a redus livrările la 16 iunie pe fondul unei dispute legate de preţuri şi ca urmare a anexării Crimeii de către Moscova. Întrebat într-un interviu televizat dacă, în opinia sa, Ucraina ar putea supravieţui fără gazul rusesc, Iaţeniuk a răspuns: 'Nu Situaţia din timpul iernii va fi foarte dificilă'.

Compania de stat ucraineană Naftogaz a reuşit să economisească 3,1 miliarde de dolari pentru a achiziţiona gaz pentru următoarea perioadă de iarnă, a spus el. Ucraina a încercat totodată să obţină mai mult gaz din partea Uniunii Europene (UE) şi să îşi reducă nivelurile de consum comparativ cu cele 50 de miliarde de metri cubi de anul trecut. În prezent, Ucraina deţine 15 miliarde de metri cubi în rezervele sale, potrivit lui Iaţeniuk.

Premierul a declarat că Ucraina, un exportator net de cărbune, folosit pentru generarea de energie, ia în calcul cumpărarea de cărbune străin după ce producţia internă a avut de suferit din cauza conflictului cu separatiştii proruşi. În jur de jumătate dintre cele 115 mine de cărbune din Ucraina, al doilea cel mai important produc,

AGERPRES