'Ţara noastră nu a mai trecut printr-un an atât de dificil după cel de al doilea război mondial', a declarat presei Valeria Gontareva. 'Cred că ceea ce am cunoscut în acest an nu se va mai produce niciodată. Fără nicio umbră de îndoială, abordăm 2015 cu optimism', a adăugat Gontareva.

Guvernatorul Băncii Naţionale a mai spus că Ucraina se aşteaptă să primească simultan trei tranşe de la Fondul Monetar Internaţional după vizita de luna viitoare a experţilor Fondului.

'Ucraina mizează pe primirea a trei tranşe imediat după vizita misiunii FMI în luna ianuarie', a spus Valeria Gontareva. Aceasta a adăugat că rezervele valutare ale Ucrainei, afectate de costul importurilor energetice din Rusia, ar putea creşte graţie sprijinului FMI până la 15 miliarde de dolari anul viitor la nivelul de 9,9 miliarde de dolari la care se aflau în luna noiembrie.

În luna aprilie a acestui an, Fondul Monetar Internaţional a decis să acorde Ucrainei un credit stand-by în valoare de 17 miliarde de dolari, în cadrul unui pachet internaţional de 27 de miliarde de dolari destinat să o ajute să-şi repună economia pe picioare. De la începutul programului de asistenţă financiară, în aprilie, Ucraina a primit două tranşe în valoare de 4,6 miliarde de dolari de la FMI.

Luna aceasta, Guvernul de la Kiev a anunţat că ar avea nevoie de ajutoare suplimentare în valoare de 15 miliarde de dolari, pe lângă planul actual de asistenţă în valoare de 17 miliarde de dolari, din cauza deteriorării perspectivei economice.AGERPRES