Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului ucrainean de Finanţe, acordul prevede ştergerea cu 20% a valorii obligaţiunilor ucrainene deţinute de investitorii privaţi, de la 19 miliarde de dolari la 15,5 miliarde de dolari, precum şi extinderea maturităţii obligaţiunilor guvernamentale cu patru ani, până în 2027. În schimb, Ucraina va plăti o dobândă uşor mai mare, 7,75% de la 7,2% în prezent, pentru toate maturităţile.

'Aceasta va reduce în mod substanţial povara datoriei ucrainene', a apreciat Ministerul de Finanţe de la Kiev.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a adăugat că Ucraina va oferi Rusiei termeni similari cu cei oferiţi creditorilor privaţi. Ucraina trebuie să ramburseze Rusiei eurobonduri în valoare de trei miliarde de dolari care ajung la maturitate în luna decembrie, iar autorităţile de la Kiev au inclus aceste obligaţiuni în datoriile pe care vor să le restructureze.

'În niciun caz Rusia nu va beneficia de termeni mai buni decât alţi creditori', a declarat Iaţeniuk la sfârşitul unei reuniuni a Cabinetului.

Fosta republică sovietică a obţinut un plan de ajutor de 40 de miliarde de dolari pe patru ani din partea aliaţilor săi occidentali, în frunte cu Fondul Monetar Internaţional, însă acest sprijin include un efort de 15,3 miliarde de dolari care trebuie acceptat de creditorii privaţi ai Kievului.

SURSA: Agerpres