Persoanele care vor cumpăra o casă prin intermediul programului de garantare a creditelor pentru achiziţionarea primei locuinţe vor plăti TVA redusă, de 5%. Proiectul urmează să devină operaţional în luna iulie, după discuţii între Guvern, BNR şi băncile interesate.

Premierul Emil Boc, ministrul Finanţelor şi guvernatorul Băncii Naţionale au discutat la Guvern cu reprezentanţii băncilor interesate să participe la programul guvernamental de garantare a creditelor contractate pentru achiziţionarea primei locuinţe, în limita sumei de 60.000 euro. În cadrul întâlnirii au fost prezentate obiectivele şi condiţiile minimale ale programului, legate în principal de avansul şi dobânda limitate.

„Cei care vor cumpăra o locuinţă prin intermediul programului «Prima Casă» vor beneficia şi ei de TVA redusă, de 5%, la achiziţionarea primei locuinţe”, se arată într-un comunicat remis de Guvern.

Start în iulie

Executivul precizează că Ministerul Finanţelor împreună cu Banca Naţională, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor şi experţi din cadrul băncilor vor definitiva condiţiile de natură tehnică ale aplicării programului, astfel încât acesta să devină operaţional în luna iulie.

Guvernul a anunţat, în urmă cu o săptămână, un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro.

Garanţia va fi acordată persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Garanţia statului, acordată imediat la „Prima Casă” în caz de neplată.
Citeşte şi Notarii spun că vor reduce cu 30% onorariile pentru „Prima Casă”.