La finalul audierii şefului SRI, Ţuţuianu a spus că nu a putut stabili dacă facturile sunt reale, scrie Hotnews.ro.

El a mai spus că există "o problema de raportare deontologică din partea ofiţerilor de informării când sunt prezenţi în excursii cu membri ai comisiei de control, parlamentari, oameni de afaceri".

Ţuţuianu a mai spus că "trecerea în rezervă a fost considerată oportună de generalul Coldea".

Ţuţuianu a mai spus că şeful SRI a confirmat că şi generalul de brigada Elena Istode a fost în vacanţe împreună cu familia politicianului PSD Cristian Rizea, la Nisa şi Monaco. Ţuţuianu a spus că Istode a fost în aceste vacanţe în calitate de colegă de facultate cu soţia lui Rizea, şi că şi-ar fi plătit singură cheltuielile. Ulterior, Ţuţuianu a spus că generalul SRI Istode ar fi stat în aceste vacanţe şi într-una dintre proprietăţile soţilor Rizea. 

"Suntem martori în aceste zile la o divizare în societatea românească, la atacuri fără precedent la adresa instituţiei al cărei director sunt", a afirmat Hellvig, citat de Agerpres

El a precizat că a preluat mesajele "venite din partea persoanelor de bună credinţă" şi că le va trata cu toată seriozitatea adecvată situaţiei. 

Directorul SRI a menţionat că nu are date şi dovezi care să confirme ce se vehiculează în spaţiul public, însă, dacă ele există, atunci trebuie puse la dispoziţia anchetatorilor. 

"Am sesizat că există interesul de a destabiliza o instituţie puternică şi serioasă a statului român", a spus Hellvig, care a subliniat că SRI are instrumente să se apere, dar mai ales să îi apere pe cetăţenii României. 

"Un SRI slab, timorat, destabilizat ar însemna o Românie dezarmată în faţa ameninţărilor, iar asta nu foloseşte nici instituţiilor statului român şi nici românilor", a punctat directorul Serviciului, care şi-a exprimat speranţa că aceste lucruri se vor opri, pentru binele României. 

"SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică sau în justiţie, în mandatul meu SRI nu se va implica în niciun tip de joc de putere, în mandatul meu SRI nu va organiza proteste sau alte mişcări de stradă, aşa cum fals s-a afirmat în anumite locuri", a subliniat Eduard Hellvig. 

Senatorul Adrian Ţuţuianu (PSD), preşedintele comisiei parlamentare de control al SRI, a anunţat, la finele audierii timp de şapte ore a directorului SRI, Eduard Hellvig, că acesta a prezentat membrilor comisiei două rapoarte.

Astfel, unul dintre cele două rapoarte este legat de activitatea generalului-locotenent Florian Coldea, celălalt privind generalul de brigadă Elena Istode, scrie News.ro.

Preşedintele Comisiei SRI a spus că, pe baza documentelor prezentate şi a informaţiilor primite, membrii comisiei vor decide dacă este cazul să mai audieze şi alte persoane.

”Ancheta internă din cadrul SRI nu este închisă”, a precizat Adrian Ţuţuianu.