Potrivit surselor citate, lista de reforme a Guvernului de la Atena nu va conţine noutăţi semnificative. Guvernul de la Atena va promite efectuarea unor privatizări şi adoptarea unor măsuri fiscale speciale. Printre propuneri se numără introducerea unor taxe suplimentare pentru drepturile televizate şi pentru publicitate, a declarat un oficial grec.

În plus, turiştii care vizitează insulele din Grecia ar putea fi obligaţi să utilizeze cardul pentru plăţile mai mari de 70 de euro, în scopul evitării evaziunii fiscale.

Un oficial din zona euro a atras atenţia că din partea Guvernului de la Atena sunt aşteptate concesii substanţiale în trei domenii esenţiale – pensiile, piaţa muncii şi fiscalitatea.

"Avem nevoie să vedem modificări semnificative săptămâna aceasta, pentru a recăpăta încrederea în procesul de reforme. Fie că este vorba de pensii, de piaţa muncii …, Guvernul grec trebuie să suporte un cost politic. Eurogrup vrea să vadă că se plăteşte un preţ politic", a declarat un oficial UE de rang înalt.

Anterior, alţi oficiali din zona euro afirmau că Grecia trebuie să decidă în doar câteva zile ce reforme va aplica pentru a ajunge la un nou acord cu creditorii internaţionali, în contextul în care Guvernul de la Atena are nevoie de un al treilea împrumut pentru a evita intrarea în faliment.

Izolată pe pieţele financiare, Grecia riscă să rămână fără fonduri pentru plata salariilor bugetarilor şi a pensiilor, existând riscul de a intra în faliment şi de a fi nevoită să părăsească zona euro.