Turcia intenţionează să investească 12 miliarde de dolari, în următorii zece ani, pentru dezvoltarea unei reţele de cale ferată de mare viteză, astfel încât ponderea traficului feroviar în sistemul transporturilor să crească, a anunţat, miercuri, un oficial al Căilor Ferate turce, citat de Reuters.

Sistemul feroviar transportă, în prezent, 3% din pasageri şi 5% din mărfuri în Turcia, a declarat Muammer Kantarci, membru al consiliului director al Tuvasas, divizia de construcţie de material rulant a companiei de cale ferată.

Turcia a inaugurat în martie 2009 prima linie de cale ferată de mare viteză, între capitala Ankara şi oraşul Eskisehir din vestul ţării, în urma unei investiţii de patru miliarde de dolari. Linia va fi extinsă până la Istanbul, costurile fiind estimate la 1,27 miliarde de dolari.

Trenurile dintre Ankara şi Eskisehir circulă cu viteze de până la 250 de kilometri pe oră pe distanţa de 245 de kilometri.

„Sunt planificaţi 2.297 de kilometri de cale ferată de mare viteză. Investiţiile se ridică la aproape 12 miliarde de dolari”, a spus Kantarci.

Rutele vizate includ legarea capitalei Ankara de oraşele Konya, Sivas şi Izmir, Istanbul-Edirne şi Bursa-Osmaneli.

SURSA: Mediafax