"Trebuie să fii gata de război în orice moment, dacă va fi necesar. Dacă nu eşti gata, nu eşti stat şi nu poţi fi o naţiune. Statul care nu e pregătit de război în orice moment nu e deplin dezvoltat. Turcia trebuie să fie gata de război, orice ar fi", a declarat Erdogan într-un discurs rostit duminică.
Tensiunile intense dintre Turcia şi Siria continuă, aceasta din urmă lovind iar pe teritoriul Turciei, în a cincea zi de la incidentul de la 3 octombrie, când mortiere siriene au lovit în oraşul de graniţă Akcakale din Turcia, în provincia Şanliurfa, lăsând în urmă cinci morţi şi 13 răniţi. Turcia a ripostat agresiunii siriene cu tiruri de artilerie. Nu s-au raportat victime în partea siriană, în afară de o persoană rănită.
Erdogan a cerut insistent regimului sirian să stopeze violenţele împotriva propriilor cetăţeni şi să înceteze bombardarea teritoriului turc.
În discursul de duminică, Erdogan a reiterat poziţia ţării sale, adăugând că Turcia nu vrea război şi avertizând Siria să nu testeze hotărârea sa.
"Nimeni nu trebuie să încerce să testeze sensibilitatea acestei naţiuni (a Turciei), a spus Erdogan, adăugând că Turcia trebuie să fie pregătită de război cu Siria şi pentru asta există un memorandum la îndemână.
Parlamentul Turciei a aprobat joi un mandat pentru operaţiuni militare dincolo de graniţă împotriva Siriei, din perspectiva recentelor atacuri ale armatei siriene asupra teritoriului turc.
Comentând politica privind Siria a principalei formaţiuni politice de opoziţie, Partidul Popular Republican, Erdogan a spus că guvernul turc va continua să facă tot ce trebuie să se facă pentru a se asigura securitatea naţională.
Partidul Popular Republican a votat împotriva recentei moţiuni din Parlament, prin care se acordă guvernului autorizarea de a trimite trupe în Siria, dacă va fi nevoie, argumentând că aceasta nu menţionează specific în ce condiţii poate fi utilizată această autorizare parlamentară. Totuşi, oficialii Partidului Justiţiei şi Dezvoltării au spus că utilizarea mandatului se va limita la Siria.
Acuzând că poziţia Partidului Popular Republican pe tema Siriei depăşeşte linia morală, Erdogan a criticat dur principalul partid de opoziţie, spunând că ţine partea preşedintelui sirian Bashar al-Assad, după atacurile de la 3 octombrie care au provocat morţi pe teritoriul Turciei.
Observaţiile lui Erdogan survin în timp ce loviturile militare sunt în curs între Turcia şi Siria, armata turcă lansând duminică bomardamente de artilerie asupra Siriei în zilele de după atacul de la 3 octombrie. Cu o zi înainte, armata turcă a bombardat cu mortiere Siria în a patra zi consecutiv după o serie de atacuri desfăşurate iar de Siria în provincia Hatay, din sudul Turciei.
Vineri, Erdogan a avertizat Damascul să nu testeze "limitele şi determinarea" Turciei şi a spus că Ankara nu blufează când spune că nu va tolera astfel de acte. Ca un avertisment la adresa Damascului, Erdogan a spus că Turcia nu se va da deoparte de la ăzboi, dacă va fi provocată.
SURSA: RADOR