Turcia: Înainte de a preda președinția Trump a semnat o decizie care aduce o schimbare strategică foarte importantă. Turcia trebuie să analizeze cu atenție și să urmărească ce semnificație va avea această nouă mutare a SUA.

Pe 15 ianuarie a avut loc o conferință de presă la Pentagon și s-a anunțat că Israelul a fost inclus în aria de jurisdicție a Comandamentului american Centcom (Central Command).

Până astăzi, în planurile militare strategice ale Americii, Israelul se afla în sfera de jurisdicție a Comandamentului Trupelor din Europa, cunoscut sub numele de Eucom. De acum, Israelul se va afla în aria de jurisdicție a Centcom.

Comandamentul Centcom a fost constituit în 1983, în timpul mandatului președintelui Carter, arată publicația Haberturk.

Drept sferă de acțiune a comandamentului au fost stabilite Orientul Mijlociu, Egiptul în Africa, Asia Centrală și o parte a Asiei de sud.

Obiectivul principal al Centcom era Iranul. Și în prezent, motivul pentru care s-a decis că Israelul trebuie să fie în aria de jurisdicție a Centcom pare să fie Iranul.

Relația Turcia-Centcom

Prezența Centcom în regiunea noastră este una dintre problemele strategice militare ale Turciei. Pentru că Centcom este un comandament cu care interesele Turciei uneori s-au suprapus, alteori au intrat în conflict. Centcom este comandamentul care a organizat în 1991 operațiunea Furtună în Deșert, a condus războiul din Afganistan și, între anii 2003-2011, a purtat războiul din Irak.

În ierarhia militară americană, Centcom este o structură cunoscută pentru apropierea și încrederea față de YPG (organizație militară PKK din Siria – n.red.)

Dezbaterea privind Turcia

Generalul Scarpotti, șeful Comandamentului SUA în Europa (Eucom), a mers imediat din Europa la Washington pentru a apăra Turcia, când a apărut prima dată informația că Centcom va stabili relații cu YPG, și i-a spus secretarului american al Apărării de atunci, James Mattis, că “Noi suntem căsătoriți cu Turcia. dacă vom avea o relație cu YPG, aceasta va fi sortită eșecului”. Astfel, /Scarpotti/ a subliniat pericolele unei colaborări strategice cu YPG.

În ianuarie 2018, Turcia a avertizat că unitățile americane amplasate la Manbij ar putea ajunge să se confrunte cu militarii turci în cazul în care nu se retrag de acolo. Comandantul de atunci al Centcom, Joseph Vottel, a insistat ca militarii de la Manbij să rămână acolo.

Se spune că “Iranul este vizat”

Persoanele care cunosc subiectul spun că acum, prin decizia anunțată la Pentagon pe 15 ianuarie referitoare la includerea Israelului în sfera de jurisdicție a Centcom, de fapt este vizat Iranul.

Biden, care își preia mandatul prezidențial pe 20 ianuarie, și-a exprimat intenția de a numi la șefia CIA un diplomat cu experiență în ceea ce privește culisele acordului nuclear cu Iranul. A anunțat și că o va numi  în funcția de secretar adjunct de Stat pe Wendy Sherman, care în timpul mandatului Obama a organizat negocierile referitoare la acordul nuclear cu Iranul.

Surse pe care le-am consultat mi-au spus că deși administrația Biden și-a declarat în mod deschis intenția de a purta negocieri diplomatice cu Iranul pe tema acordului nuclear, misiunea noii administrații va fi mai grea pentru că Trump a sporit șansele unui război cu Iranul incluzând Israelul în spera de jurisdicție a Centcom.

Aceleași surse mi-au amintit că în 2019, Iranul a declarat Centcom drept o organizație teroristă.

De ce trebuie Turcia să fie atentă?

Biden l-a numit responsabil la Casa Albă de politica pentru Orientul Mijlociu pe Brett McGurk, arhitectul colaborării cu YPG. Turcia trebuie să analizeze cu atenție efectele includerii Israelului, unul dintre cei mai mari susținători ai fondării unui stat kurd, în aria de jurisdicție a Centcom-ului, unde există comandanți care sprijină această colaborare. În același timp, Turcia trebuie să ia măsuri, în consecință.