Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a spus marţi președintelui SUA, Joe Biden, că doreşte să deschidă „o nouă eră” de colaborare cu SUA. Totul se întâmplă după ce Turcia a acceptat să susțină aderarea Suediei la NATO, după mai bine de un an de blocaj.

O nouă colaborare între SUA și Turcia

„Domnule președinte, dragul meu prieten, aș dori, în primul rând, să vă mulțumesc pentru felicitările pe care mi le-ați adresat în urma realegerii mele în funcția actuală. Și vă sunt recunoscător pentru mesajele de felicitare pe care mi le-ați adresat.

Și, în cadrul mecanismului nostru strategic, cred că a sosit momentul ca șefii de stat să se întâlnească pentru consultări suplimentare. De aceea, cred că întâlnirea de astăzi cu dumneavoastră în marja Summit-ului NATO este un prim pas înainte.

Întâlnirile noastre de dinainte de aceasta au fost simple pregătiri, dar acum inițiem un nou proces. Acest nou proces este un proces de cinci ani.  Iar acum vă pregătiți pentru viitoarele alegeri. Și, odată cu viitoarele alegeri, aș dori să profit de această ocazie pentru a vă ura, de asemenea, mult noroc.”, a spus preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Răspunsul lui Joe Biden?

La rândul său, președintele SUA, Joe Biden, i-a mulțumit președintelui turc pentru diplomația și curajul de care a dat dovadă după susținerea Suediei în aderarea la NATO.

„Domnule președinte, mă bucur să vă revăd – mă bucur să fiu alături de dumneavoastră. Și, știți, ne aflăm la această reuniune la nivel înalt istorică. Rezolvăm o mulțime de lucruri, sper.

Și ați făcut – ați făcut cu atât mai istoric acordul la care ați ajuns ieri în ceea ce privește admiterea Suediei și modul în care veți proceda. Vreau să vă mulțumesc pentru diplomația și curajul de a vă asuma acest lucru.

Și vreau să vă mulțumesc pentru conducerea dumneavoastră, domnule președinte. Acest summit reafirmă angajamentul nostru față de apărarea NATO cu aliații apropiați din NATO și sper că îl putem face și mai puternic.”, a spus președintele SUA, Joe Biden.

Turcia va sprijini aderarea Suediei la NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat decizia lui Recept Tayyip Ergodan, salutând „o zi istorică” pentru Alianța Nord Atlantică.

„Sunt bucuros să anunţ că preşedintele Erdogan a acceptat să transmită protocolul de aderare a Suediei Parlamentului Turciei cât mai curând posibil şi să acţioneze cu adunarea pentru a garanta ratificarea”, a spus, luni, premierul Sueidie, Ulf Kristersson, relatează agenția de presă AFP.

NATO a publicat deja pe site-ul său o declaraţie de presă în şapte puncte, la finalul căreia se spune că „având în vedere imperativele de descurajare şi apărare a zonei euro-atlantice, Turcia va transmite Protocolul de aderare a Suediei către Marea Adunare Naţională şi va colabora îndeaproape cu aceasta pentru a asigura ratificarea.”