''Dacă au existat erori, noi le vom corecta'', a spus vicepremierul Numan Kurtulmus, după ce Ankara a fost acuzată că a adoptat măsuri radicale în armată, justiţie, educaţie şi media după tentativa de puci din 15 iulie, pusă la cale, conform autorităţilor turce, de predicatorul Fethullah Gülen, autoexilat în SUA şi a cărui extrădare este cerută insistent de autorităţile turce. 

''Cetăţenii care nu au legătură cu simpatizanţii lui Gülen ar trebui să fie relaxaţi întrucât nu li se va face niciun rău, însă cei afiliaţi cu el trebuie să se teamă şi vor plăti preţul'', a adăugat Kurtulmus, într-o conferinţă de presă. 

La rândul său, premierul turc Binali Yildirim a evocat posibilitatea ca unele măsuri adoptate de autorităţi în urma tentativei de lovitură de stat să fi fost aplicate într-o manieră abuzivă. 

''Este în desfăşurare o acţiune meticuloasă cu privire la cei care au fost concediaţi. Există printre ei, cu siguranţă, unele persoane care au fost victime ale procedurilor incorecte. Vom face diferenţa între cei care sunt vinovaţi şi cei care nu sunt'', a recunoscut pe un ton conciliant prim-ministrul turc, citat de agenţia de presă Anadolu. 

Peste 18.000 de persoane au fost plasate sub supraveghere în Turcia în ultimele două săptămâni, dintre care circa 10.000 fac obiectul urmăririi penale şi au fost arestate preventiv, inclusiv jurnalişti. Numărul persoanelor concediate după tentativa de lovitură de stat de pe 15 iulie a depăşit 50.000. 

Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a denunţat joi măsurile autorităţilor turce, care 'depăşesc orice măsură', în timp ce premierul italian, Matteo Renzi, a avertizat că 'o ţară care îşi întemniţează propriii profesori şi jurnalişti pune în închisoare însuşi viitorul ei'.AGERPRES